Ключът към независимостта на правителството от националистическата партия „Атака” е ГЕРБ, ако парламентарната й група се превърне в конструктивна опозиция и подкрепи реформи, важни за държавата. Така коментира парламентарната ситуация в България председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, който присъства на заседанието на Съвета на ПЕС в София.

„Не се преговаря с правителството, а след това ГЕРБ се оплаква, че правителството зависи от „Атака",” критикува той позицията на най-голямата парламентарно-представена партия.

Малко-по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че многократно е предлагал гласа си на БСП и ДПС, за да "не се хващат с тези хулигани от "Атака", и поиска извинение от Сергей Станишев, за да се върне парламентарната му група в парламента.

Според Ханес Свобода новото правителство вече работи. Той отбеляза, че решението за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС е било в грешна посока, но е било поправено. По думите на Свобода движението в „правилната посока” е социално-икономическата и енергийната сфери.

Лидерът на социалистите и демократите в ЕС призова правителството и БСП за безкомпромисни действия отношение на борбата с корупцията и с контрабандата, както и борбата за демокрация.

„Демонстрациите, протестите могат да бъдат добри, ако са конструктивни, ако посочват, че е необходима промяна и са готови на диалог,” коментира Ханес Свобода продължаващото гражданско недоволство у нас.

„Нашата задача е да създаваме работа за младото поколение. Хората търсят работни места, те търсят заетост. Не е приемливо това, че много хора не са заети. Трябва да даваме нови работни места и за младите трябва да има шанс,” каза още той.