След като в края на уикенда Бойко Борисов и Сергей Станишев си размениха обвинения в „лупинги” във връзка с референдума за бъдещето на ядрената енергетика, днес стана ясно, че „лупинг” правят и всички членове на управляващата партия – завиват в посоката, очертана от премиера.

В неделя министър-председателят призова членове и симпатизанти на ГЕРБ да гласуват с „не” на въпроса в националното допитване на 27 януари, а призованите решиха да го послушат. И това въпреки факта, че доскоро прокламираха, че ще пуснат бюлетина с отбелязано „да” на въпроса дали да се развива ядрената енергетика у нас чрез строителството на втора атомна централа.

Обяснението за смяната на позиции даде депутатът от мнозинството в парламента Диан Червенкондев. От ГЕРБ смятали, че общественото пространство се манипулира така, че референдумът да се отъждествява конкретно с АЕЦ „Белене”.

„Не сме твърдо „за” принципното развитие на ядрената енергетика, но сме категорично против проекта „Белене”. Затова ще гласуваме с „не”. Във въпроса никъде няма упоменато АЕЦ „Белене”. Симпатизантите ни бяха вкарани в политически капан, че едва ли не сме в една лодка с БСП и сме „за” „Белене” – няма такова нещо”, допълни Червенкондев.

„Против” „Белене” конкретно се обяви и политологът Огнян Минчев с думите, че „в този проект няма нито едно здраво място от гледна точна на законността”.

„670 млн. евро са дадени за поръчване на оборудване – без договор, без инвеститор. Това е един корупционен проект, с който трябва да се заеме прокуратурата, не обществото. Затова и RWE се оттегли и го каза публично, че няма да участва при тези условия”, добави Минчев и уточни, че държавата трябва да рехабилитира 5 и 6 блок на „Козлодуй”, така че те да могат да се ползват още 20-22 години.

На другата позиция – твърдо „за” реализирането на втора АЕЦ на площадката в Белене, застанаха представителите на БСП и ВМРО. Според червения депутат Калоян Паргов този проект е единственият, който е най-рентабилен.

„Заблуда е, че реакторът може да го пренесем като чувал за седми в Козлодуй. Въпросът е искаме ли енергийна независимост или не. Корупцията не е обект на референдума”, отсече социалистът.

Ангел Джамбазки от ВМРО пък изрази съмнение в способността на ГЕРБ да защитава националния интерес и съответно в гарантирането на удължения живот за реакторите в АЕЦ „Козлодуй”. Затова „Белене” трябвало да има – като резервен план.

„Поне 15 години за седми блок в Козлодуй няма да има. Като затворят 5 и 6 блок се връщаме в каменната ера. Тогава България ще изпитва недостиг на енергия, затова трябва да си осигурим последната високотехнологична мощност”, заключи той.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи