ГЕРБ настоява за незабавното явяване на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в планетна зала, където да отговори на въпросите за действия на полицаи след протестите в първия работен ден на народните представители. Това обяви депутатът Даниела Савеклиева в декларация от името на парламентарната група.

„Йовчев трябва да отговори на въпросите: кой и защо издава заповеди за полицейски тормоз и репресии срещу мирно протестиращи български граждани; на какво основание са проверявани от МВР пътуващи граждани, които не са извършили нарушения; с каква цел са събирани данни на пътуващите хора и информация за целта на пътуването им; тази практика обичайна ли е за МВР; ще понесе ли министър Йовчев лична отговорност за извършените репресии, подавайки оставка, или ще покаже, че това е модел на действие на цялото правителство и ще даде поредно основание да искаме оставката на целия провален кабинет”, заяви депутатът.

В сряда вечер самата тя сигнализира за най-малко два автобуса с прибиращи се от София към Сандански и Разлог протестиращи, които били спрени за проверки от МВР. Според информацията органите на реда снемали самоличностите на гражданите и ги разпитвали за участието им в демонстрациите в столицата.

„Новата парламентарна сесия започна по същия начин, по който свърши старата – с безпрецедентни по мащаб граждански протести. Тази позиция обаче очевидно не се харесва на управляващите и са впрегнали цялата държавна машина, за да пречупят и заглушат гласа на народа. Преди дни полицията във Варна си позволи да изиска от ГЕРБ личните данни на всички новопостъпили членове в областта”, се казва още в декларацията на предишните управляващи.

Те отправиха и питане конкретно към министър-председателя. „Вчера премиерът Орешарски се похвали, че най-голямото постижение за първите 100 дни на кабинета му е освобождаването на страха. Г-н Орешарски, в България ли живеете? Знаете ли какво правят подчинените ви? Защо допускате репресия на хората? Имали сте предвид страха от падането на собственото ви правителство”, попита Савеклиева.

Проверките - в рамките на закона

Всичко, което е извършено като проверки, е в рамките на закона. Това каза в Елхово вътрешният министър по повод декларацията на ГЕРБ. Според Цветлин Йовчев. „ако някой се притеснява, че законът не е достатъчно добър - да инициира законодателни промени”.

Той посочи, че проверки на превозни средства и документи са разпоредени за недопускане на насилие над граждани.

„Не съм запознат с детайлите, които са изразили в декларацията, но ние във връзка с това, което възникна пред НС, това, че имаше хора, които открито се опитаха да нарушат обществения ред, разпоредихме засилени мерки за контрол. Не бива да допускаме да има насилие и да пострадат хора. В тази връзка се извършват проверките, включително на превозни средства и документи. МВР ще спазва закона”, допълни Йовчев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите