ГЕРБ ще предложи да бъдат запазени субсидиите за извънпарламентарните партии, минали бариерата от 1% на избори, преди второ четене на промените в Закона за политическите партии, обяви народният представител Цецка Цачева.

С промените, предложени от „Атака” и приети на второ четене от парламентарната правна комисия, се предвижда извънпарламентарните партии да не получават държавна субсидия и да не могат да ползват държавни и общински офиси за нуждите на партиите.

„Категорично възразяваме срещу такъв подход, който цели само парламентарно представените партии да получават субсидия, а начинът, по който се финансират в момента партиите, считаме за удачен - той преодолява задкулисието и непорочните практики на нерегламентирано финансиране под масата,” посочи Цачева.

Миналата седмица лидерът на партията Бойко Борисов определи орязването на субсидиите за партиите извън парламента като посягане на бъдещите принципни партньори на ГЕРБ при следващи избори.

Според него стремежът на БСП, ДПС и „Атака” е да си останат „както едно време”, а на ГЕРБ нямало какво да направят, тъй като още са „достатъчно силни”.

По думите на Цачева, в ГЕРБ се обмисля предложението размерът на субсидията за парламентарно представените партии да бъде намален, но формациите извън парламента да продължат да получават финансиране.

„Субсидията бе намалена и в момента тя е 12 лева на глас, подаден от избирател за определена партия. Тъй като тази цифра е обвързана спрямо минималната работна заплата, предвидихме възможността да расте минималната заплата и затова е въведено ограничението не по-висока субсидия от 12 лева,” обясни Цецка Цачева.

„Ние сме категорично против тези партии, които са парламентарно представени, да изготвят закони само за себе си, или иначе казано – Сидеров forever,” допълни още Цачева.