„Присъстващите” партии в парламента „посягали” на бъдещите принципни партньори на ГЕРБ при следващи избори. Това обяви във Варна лидерът на партията, която от няколко седмици не участва в писането на закони, Бойко Борисов в коментар на решението да бъдат орязани държавните субсидии за партиите и коалициите, останали под бариерата от 3%. Законовите промени вече минаха на второ четене в правната парламентарна комисия.

Според него стремежът на БСП, ДПС и „Атака” е да си останат „както едно време”, а на ГЕРБ нямало какво да направят, тъй като още са „достатъчно силни”:

„Вие видяхте, че първото нещо, което направиха, беше да орежат субсидиите на малките партии, които имаха 3-3,5% и които по принцип са наши бъдещи партньори. Те просто искат да останат както едно време – ДПС, „Атака” и БСП. Ние сме още достатъчно силни и няма какво да ни правят, затова посегнаха на всички останали”.

Той посочи, че неговата парламентарна група предлага промени в Изборния кодекс, които ще удовлетворят всички, което „вече е демокрация” – да остане 3-процентовата бариера и да не се режат субсидиите на тези с по-нисък резултат. „Когато няма пари за една политическа партия, най-естественото е тя да търси пари от бизнеса, което я прави зависима”, каза Борисов.

За липсата си в парламента той коментира: „Парламентът така е обсаден, че и да иска човек, няма как да се върне”. Бившият премиер заяви, че настоящото Народно събрание е безсмислено, защото министрите и депутатите са изгубили изцяло доверието на хората. той призова правителството да подаде оставка, за да се успокои ситуацията.

„Нали аз бях диктатор, нали командвахме медиите, помните ли тези лъжи? Когато строяхме магистрали, пречиствателни станции, булеварди, болници, и във Варна, в най-тежката криза - казаха, че съм диктатор. Аз си отидох на втория ден и казах – нека народът да се произнесе на изборите и народът, за първи път в нашата история, ни нареди отново като първа политическа сила, а тези сега бягат и не искат да подават оставка. Държавата вече месеци наред не работи.”, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни присъствието си днес във Варна с информацията, с която разполагал, за подмяна на цели урни на частичния местен вот – както ДПС направили на парламентарните избори.

„По безспорен начин ги хванаха с имената и с парите, и с всичко. За награда този, който ги хвана, го уволниха. Сега имаме информация, че се готви подмяна на цели урни – около 10 000 – 15 000 гласа. Така ми казват колегите”, каза Борисов.

„Спомняте си ситуацията с печатницата в Костинброд и че ГЕРБ има нещо общо в това. Видяхте от документите кои имат общо с тази печатница. Внушението бе за нас. Аз благодаря на прокуратурата, че го повтаря непрекъснато”, припомни бившият премиер.