Парламентарната група на ГЕРБ ще влезе в пленарна зала в сряда, когато се очаква гласуването на кабинета „Орешарски”, но няма да се регистрира и няма да гласува. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на парламентарната група.

Бившият премиер мотивира плана си с това, че така ще стане ясна задкулисната тройна коалиция БСП-ДПС-Атака. Според Борисов действията на „неговите” депутати означава, че ако и народните представители от „Атака” не се регистрират, както направиха някои от тях при първото заседание на 42-рото Народно събрание, няма да бъде събран необходимият кворум от 121 депутати, за да бъде открито заседанието. Причината - БСП и ДПС имат общо 120 народни представители.

Бойко Борисов подчерта, че „никой не тръгва да прави кабинет, ако няма гарантирани 121 души” в парламента. „С нас не е разговаряно до ден-днешен, така че остават тези три партии. Въпреки че ние сме първа политическа сила, видяхте, че не предлагаме кабинет и не взимаме мандата, защото и „Атака”, и ДПС и БСП са против такъв кабинет. Така оставяме утре трите партии да си изберат правителство”, коментира политикът.

Още преди ден обаче, при обявяването на канидадат-министрите от бъдещият им ръководител Пламен Орешарски, стана ясно, че за гласуването на кабинета по всяка вероятност ще бъде използвана практиката „просто мнозинство”. При него не е необходима подкрепата на минимум 121 от народните представители.

Пред журналисти експремиерът коментира още, че кабинетът "Орешарски" е изцяло зависим от лобистки групи и червени олигарси. "Така че - само Господ може да ни е на помощ", заключи Борисов.