ГЕРБ сезира европейските институции и партии с писмо, в което съобщава за безпрецедентен случай на репресии от страна на органите на Министерството на вътрешните работи спрямо български граждани, съобщиха от пресцентъра на партията.

Писмото, подписано от председателя на партията Бойко Борисов, се излагат факти и обстоятелства около протеста на 4 септември пред Народното събрание и как мирно протестиращи граждани са били според ГЕРБ подложени на полицейски тормоз, се казва в съобщението на партията.

„Единствената причина за това беше решението на гражданите да изразят чрез протест обществената си позиция срещу управлението на Тройна коалиция на партиите БСП, ДПС и "Атака", се посочва в писмото на ГЕРБ до евроинституциите и партиите в Европарламента. В партията са получени и сигнали от български граждани от цялата страна, че са били малтретирани и психологически от органите на МВР”, става ясно още от писмото на ГЕРБ.

Описаните конкретни случаи са свързани с автобуси с протестиращи идващи към София от Бургас и Благоевградско и необосновани според ГЕРБ проверки и записване на лични данни.

Снимка: Пресцентър ГЕРБ

„На 3 септември 2013 г., рано сутринта, от Бургас тръгват три автобуса с граждани в посока столицата, за да протестират мирно пред Народното събрание. Още на излизане от Бургас полицията оглежда автобусите и записва регистрационните им номера. По време на митинга пред парламента в София нито един човек от Бургаска област не е нарушавал обществения ред и не е създавал напрежение. Въпреки това, връщането им към Бургас е възпрепятствано с похвати, непознати за държавите-членки на ЕС. На входа на Бургас два от автобусите са спрени от полиция. Служители на МВР влизат в автобуса, събират личните карти на всички, записват личните им данни без никакви обяснения, проверяват багажа им и подлагат хората на разпити за маршрута и целта на пътуването. По време на действията си полицаите не са показали нито на пътниците, нито на шофьорите заповед за извършеното от тях“, се казва в писмото.

Същите полицейщина и репресия са приложени и към граждани от Благоевградска област, информират още в писмото ГЕРБ. „На връщане от протеста в София граждани от град Сандански и техният шофьор на автобус са разпитвани от полиция по телефона, къде ще пристигнат. След това са събрани личните им карти и са записани данните им. Аналогичен е и случаят с хора от Разлог. И техните автобусите са спирани, записвани са данните им и са разпитвани дали са участвали в протеста срещу правителството на Пл. Орешарски. Нито на шофьорите, нито на пътниците са показани заповеди за предприетите мерки от страна на МВР. Същият е и случаят с хора от Котел, чийто автобус също е спрян и са записвани данните им“, се посочва още в писмото си до европейските партии и институции.

Според партията на Бойко Борисов този случай е грубо погазване на Конституцията и законите на България е чрез писмото си ГЕРБ желае да научи дали европейските институции и партии намират за приемливо европейско правителство, подкрепяно и съществуващо благодарение на партии-членки на ПЕС и АЛДЕ, да прилага такива мерки към обикновени граждани.

Предотвратяването на по-нататъшно нарушаване на демократичните ценности и основните права и свободи на европейските граждани трябва да бъде приоритет за всяка европейска партия и институция, се казва още в писмото на ГЕРБ.

Документът е изпратен до ПАСЕ, еврокомисарите по правосъдие и по вътрешните работи, до генералния секретар на ЕК, до президентите на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, както и до председателите на групите на трите партии в Европарламента.

По-късно след съобщението министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира, че не се притеснява от изпратения сигнал и заяви, че „ всичко, което е правено, което се прави и продължава да се прави, е изключително и изцяло в рамките на закона и е мотивирано от него. Така че не се притеснявам от нищо. Честно казано, необясними са ми тези твърдения за полицейщина и към момента не виждам нужда да ги коментирам. Но и няма да вляза в персонална полемика и дискусия с никого, защото не виждам полза от това", заяви Йовчев.

Не за първи път от ГЕРБ се оплакват от репресии. Преди две седмици от партията съобщиха за политическа такава - МВР-Варна поискали пълен списък с членовете на партията в областния град. По-късно от обвинението в морския град обясниха, че данните са били нужни заради постъпили жалби за длъжностни престъпления.
 

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите