Ние сме изразили принципната си позиция за задължителното гласуване. Участвахме активно в подписката, която беше инициирана от Инициативния комитет. Това посочи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на Народното събрание.

Според Цветанов призивът за задължително гласуване е било "единственото положително от пресконференцията на БСП".

„Знаете, че имаше Инициативен комитет, сериозна обществена подкрепа за въвеждане на задължителното гласуване, защото това е единствено противодействие на контролирания вот, на купения вот, практика за други политически формации”, посочи Цветанов.

Бившите управляващи помогнаха за събирането на подписи за референдум за промени в изборното законодателство, които засягат задължителното и машинното гласуване, както и въвеждането на мажоритарен елемент. БСП до днес беше против подобни текстове, но днес партийният лидер Сергей Станишев заяви, че ги подкрепя.

Това се разглежда като удар срещу поискалите вчера предсрочни избори коалиционни партньори на левицата ДПС. Партията на Лютви Местан има изключително ясно изразен твърд електорат и се смята, че при задължително ходене до урните ще загуби огромен процент от влиянието си.

100% гласуване = представително управление

Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Излизаш и казваш – висока избирателна активност, например както видяхте във Франция 70 – 80%, излизат хората гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали. Глас народен – глас Божи, е казал народът", заяви той.

Септември ще бъде май

Според Цветанов, вчерашната пресконференция на ДПС е поставила „в незавидна позиция БСП и лично Сергей Станишев” и той не е имал друг ход, освен да говори за по-ранни избори.

„Това, което българските граждани желаят в продължение на близо година – предсрочни парламентарни избори колкото по-скоро, толкова по-добре за държавата. Това означава, че септември или октомври е съвсем реалистично да бъдат проведени избори и за два месеца да бъде назначен служебен кабинет от президента”, заяви Цветанов.

„След като ще има ново правителство, ще има ново парламентарно мнозинство. Новият бюджет за 2015 година трябва да бъде направен от една силна обществена подкрепа със своята представителност в 43-то Народно събрание”, заяви Цветанов.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство