Като дясноцентристка партия смятаме, че е наложително изучаването на тоталитарните режими през XX век в учебниците по история. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев на брифинг в парламента, след като хората на Бойко Борисов започнаха петиция по темата.

„Днешната инициатива е свързана с една идея, която възникна в ПП ГЕРБ, във връзка с изучаването на тоталитарните режими през XX век. Спомняте си, че по време на гласуването на съответния закон, имаше сериозен дебат и ние възприехме правилната позиция, че не може тази тема да бъде записана в закон”, посочи Андреев.

До този момент в петицията са се подписали над 60 депутати от ГЕРБ. Копия от петицията ще бъдат раздадени на представители от всички парламентарни групи, които при желание от тяхна страна, да я подкрепят. Следващата сряда, събраните подписи ще бъдат връчени на министъра на образованието.

„През изминалите години на преход, изучаването на тоталитарните режими в България през XX век остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема. Недопустимо е, мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран в невежество и заблуди за миналото”, се посочва в текста на петицията.

В нея се припомня и че в подкрепената преди 6 години от депутатите декларация се препоръчва преразглеждане и коригиране на учебниците по европейска история така, че децата да могат да научат за комунизма и неговите престъпления по същия начин, по който са научени да осъждат нацистките престъпления.