Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала след регистрацията на 121 депутати, които осигуриха кворум за провеждането не днешното заседание на Народното събрание.

„Ние не се регистрирахме. Близо две минути председателят Михаил Миков чакаше някой да се регистрира. „Атака” даде единия глас – това правителство ще е несменяемо благодарение на Волен Сидеров,” заяви лидерът Бойко Борисов в кулоарите.

Седем минути бяха нужни, за да се събере необходимият кворум, който стана обект на широко обсъждане преди днешното заседание заради процедурните схватки около математическия паритет между партньорите от БСП и ДПС и другите парламентарни партии – ГЕРБ и „Атака”.

В последните секунди един депутат от партията на Волен Сидеров осигури кворума, който бе посрещнат с аплодисменти от страна на Бойко Борисов.

„Видяхме новата Тройна коалиция – БСП, ДПС и „Атака”. Искахме да покажем на хората как са ги лъгали по време на изборите,” заяви още Бойко Борисов, но посочи, че парламентарната група на ГЕРБ ще се върне в залата и ще гласува при гледането на състава на кабинета „Орешарски”. 

"С днешното гласуване, с което Волен Сидеров подкрепи изучаването на майчин език, както министърката на спорта предлага, той действително ще има проблем със своите избиратели", добави Борисов.

Той определи като измишльотини твърденията на Сидеров, че получил заплахи от ГЕРБ. "Нито съм го чувал, нито съм го виждал, нито някой от нас е говорил с него, така че от днес нататък - и аз имам заплаха от БСП, ДПС и "Атака." Питайте ги защо ме заплашват. Толкова е вярно, колкото и обратното. Аз с измишльотини не се занимавам", заяви Борисов.

Борисов пожела успех на новите министри. „Много трудно време, и те много добре знаят, че за тези 4 - 5 важни неща, които съм изброявал – особено за ДКЕВР и няколко закона, които трябва да бъдат променени – ще имат всичките 97 гласа на ГЕРБ Който поеме управлението в този момент, заслужава уважение. Аз мразя триковете, мразя безпринципните коалиции и зад гърба на народа да се правят комбинации. Сигурен съм, че ще си изберат правителство, защото, ако не са се уговорили, няма да го предлагат”, коментира още Борисов.

„Аз бих поздравил Цветан Василев (шеф на КТБ – бел. ред), защото успя да направи добър проект с това правителство, а и новия проект, който готви за зимата с вашия шеф (обръща се към репортер на ТВ7 – бел ред), също вече е добре предплатен и започва неговото изграждане”, добави Борисов без повече да уточнява какво има предвид.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа