Ясно е защо предишните управляващи са толкова изнервени и бързат с предсрочни избори още през есента – най-големият им враг не е кабинетът „Орешарски”, а политическото време, с което той би разполагал, за да разкрие истината за тяхното управление. Такава позиция изрази пред медиите в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него през последните 4 години, когато на власт беше ГЕРБ бизнесът е бил кредитор на държавата.
Той посочи, че има конкретни резултати по отношение на подобряването на бизнес средата и се вземат се мерки в това направление. „Чухме от финансовия министър за невърнато ДДС на бизнеса в размер на 300 милиона лева, а днес бе изненада за мен да чуя министър-председателят да споменава стойности в пъти по-големи – 770 милиона лева.

Мисля, че това не е разминаване между тях, по-скоро тези данни индикират една динамика на разкритията. Няма как наследството за около четири години да се систематизира за един месец”, заяви Местан.

Председателят на ДПС заяви още, че посочената от премиера Орешарски цифра на невърнатото ДДС е коректна и показва, че през последните четири години бизнесът е бил едва ли не кредитор на държавата и е в пълно противоречие с политиката на европейските страни.

„В ситуация на криза държавите не превръщат в кредитор бизнеса, а напротив – наливат ликвидност в него, за да може той да оцелее. Няма как да обвиним кабинета в безхаберие, защото ще има разминаване между осчетоводените данни за задълженията на държавата, на отделните ведомства и общини към бизнеса в сравнение с реалните задължения, защото бизнесът се въздържа да осчетоводи взиманията си от държавата, защото в момента, в който го направи, трябва да плати ДДС, с което затъва още повече. Добре е обобщението на данните да се чуе от съответните министерства и от премиера. Предлагам за кабинета да съдим по конкретните действия”, заяви Местан.