На пищно събитие в зала „Арена Армеец” от ГЕРБ обявиха кандидат-кметовете, с които партията ще се яви на предстоящите местни избори. Управляващите ще се борят за кметското място в 248 общини, като в областните градове по-скоро няма изненади:

1 МИР Благоевград – Атанас Камбитов
2 МИР Бургас – Димитър Николов
3 МИР Варна – Иван Портних
4 МИР Велико Търново – Даниел Панов
5 МИР Видин – Огнян Ценков
6 МИР Враца – Калин Каменов
7 МИР Габрово – Таня Христова
8 МИР Добрич – Детелина Николова
9 МИР Кърджали - Илия Илиев
10 МИР Кюстендил – Петър Паунов
11 МИР Ловеч – Корнелия Маринова
12 МИР Монтана – Дилян Димитров
13 МИР Пазарджик – Найден Шопов
14 МИР Перник – Галя Ценовска
15 МИР Плевен – проф. д-р Димитър Стойков
16 МИР Пловдив град – Иван Тотев
18 МИР Разград – Валентин Василев
19 МИР Русе – Пламен Стоилов
20 МИР Силистра – Юлиян Найденов
21 МИР Сливен – Стефан Радев
22 МИР Смолян – Николай Мелемов
23, 24, 25 МИР София – Йорданка Фандъкова
27 МИР Стара Загора – Живко Тодоров
28 МИР Търговище – д-р Дарин Димитров
29 МИР Хасково – Добри Беливанов
30 МИР Шумен – Любомир Христов
31 МИР Ямбол – Георги Славов

В Пловдив хората на Борисов все пак застанаха зад Иван Тотев, въпреки слуховете за раздор между него и централното партийно ръководство. В Пазарджик срещу сегашния кмет Тодор Попов (подкрепен преди от ГЕРБ) ще се изправи Найден Шопов.

Ако има по-добри - да ни бият

Там, където има по-кадърен кандидат за кмет от ГЕРБ, му пожелавам успех, заяви премиерът Бойко Борисов.

"Трябват ни кадърни, честни и дейни кметове. Истински им пожелавам на всички партии, където имат по-добър кандидат от нас, да спечелят", заяви Борисов. Той не пропусна да се похвали с подобрената събираемост, откакто ГЕРБ е на власт.

Премиерът все пак поясни, че не навсякъде се справят достатъчно добре и не навсякъде контролът върху ремонтите е достатъчно добър, но именно затова трябва да започне да се работи, за да се подобри.

Да се види кой кара влака

Важно е да виждате кой е отборът, кой е силният тим и кой е капитанът на отбора: Бойко Борисов. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на официалното представяне на кандидатите за кметове.

„Десетата поредна победа на ГЕРБ не е самоцел, а проектиране на оценката за реално свършената работа на всички кметове, общински съветници, министри и структури”, подчерта Цветанов, като допълни, че даже само местната структура в София е в състояние да напълни залата.

Той напомни как ГЕРБ е тръгнала от ситуацията, в която „нямаше партия, а лидер и най-одобряван политик в България - Бойко Борисов” до сегашното си положение на управляваща партия.

„Успех на тези, които ще участват в изборите. И Сливен, и Кърджали, Разград, Шумен, Видин, Враца, Монтана се нуждаят от промяна", допълни Цветанов.

Той уточни, че прогнозата им за предстоящите местни избори е да имат над 100 кмета, 16-18 областни града, над 1600 общински съветници. „ГЕРБ участват във всички общини и в 248 общини ГЕРБ ще участва самостоятелно. 8 общински кмета са в коалиция, където ГЕРБ участва. На 9 общини ГЕРБ подкрепя инициативните комитети", обясни Цветанов.

По думите му опонент на ГЕРБ е популизмът: „Има партии, които искат да ни противопоставят на етнически принцип. ГЕРБ е национално отговорна партия и има достойни турци, представители на католическата общност. Това е силата - да се обединяваме, а не да се разделяме”.

Излизаме със самочувствие

Предстоят местни избори, на които отборът ни трябва да отиде със заслужено самочувствие. Това каза кметът на Столична община и заместник-председател на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова по време на официалното представяне.

"Заставаме пред хората с 21 км нови метролинии, нови обновени улици и булеварди, 80 нови сгради на детски градини и училища, нови автобуси и тролейбуси", добави Фандъкова.

Бургаският кмет Димитър Николов също обяви, че е доволен от свършената работа. „Често се питам какво значи да си успешен кмет. Според мен значи да си честен към хората и да изпълняваш поетите ангажименти. Дори когато това е невъзможно, да обясняваш защо се е получило така”, подчерта Николов.

Той посочи, че кметът трябва да търси решенията и да не се отчайва от неуспехите.

Няма такава партия

Няма партия в Европа, която 9 пъти по ред да е печелила избори. Това каза по време на събитието Георги Марков, бивш конституционен съдия.

"Няма партия в света, която да има повече победи от възрастта си. Тази победа беше историческа заради три неща. За пръв път ГЕРБ свали столетницата на 15%. Един български политик стана за втори път министър-председател. До три години ще стане вторият политик в Източна Европа, който ще стане трети път министър-председател”, каза още той.

Марков продължи в същия тон, като заяви, че ГЕРБ са преглътнали „обиди, заплахи, заклинания”, за да създадат „невъзможно правителство”.

„Надскочихте се в името на България, защото сте истински патриоти и не изневерявате на избирателите си. (...)На тези, които главата им роди "Костинброд" са способни на всичко. Вие обезоръжихте опонентите си с мириса на власт, който само ГЕРБ може да раздава”, каза още бившият конституционен съдия.

„Всичко, което е важно за нас, за да се запази социалният мир. В тази кампания, която предстои борете се, борете се за доверието на хората, техните права, това, което е важно за тях. Вие заедно с вашите избиратели, Европа, Германия с протегната ръка можете да осигурите едно по-добро бъдеще за тези хора”, заяви пред „герберите” депутатът от Будестага Ханс Петер Улф.

Жозеф Дол нямаше възможност да присъства, но се присъедини чрез директно видео пожела успех на предстоящите местни избори: „Бойко, щастлив съм, че благодарение на теб и екипа ти, България успя да си възвърне доверието на Брюксел. Пожелавам една победа за България”.

Пъзел, гривна, химикалка и бонбон

Пъзел на България с надписа: "Видими резултати за България", гривна и химикал и бонбони с логото на ГЕРБ – това получиха симпатизантите и членове на партията в зала "Арена Армеец", които дойдоха за представяне на кметските кандидатури на партията.

Около столичната зала има много автобуси, които докарват хора от страната.

Организаторите обявиха, че 15 000 души трябва да изпълнят залата. Преди да се влезе в нея се минава през проверка от служители на НСО.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете