ГЕРБ довели на протеста „Голямото посрещане” в сряда автобуси с демонстранти, за да противодейства на властта по силата на физичния закон. Това заяви депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева в студиото на „Тази сутрин”.

По думите на бившия председател на НС няма лошо в това да има симпатизанти на ГЕРБ на протестите, въпреки, че воденето на съмишленици с автобуси е лош пример, който обаче се възпроизведе. „Кой започна с автобусите? Лошите примери са по-адаптивни и по-бързо се възпроизвеждат. На всяко действие има обратно по сила и посока противодействие”, обясни Цачева.

БСП първи са започнали с автобусите в деня на извънредното заседание на Народното събрание, когато депутатите обсъждаха ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона за държавния бюджет, добави тя.

„След изявлението на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за новия сезон и есенната сесия на НС категорично имаше открита подкрепа за протестите”, коментира тя.

По повод опитите да се бутнат загражденията при проетста, тя каза че не одобрява и не случайно Цветанов е отишъл при протестиращите - не само да ги поздрави, но и да спре опитите за провокация. Тя обаче не успяла да отиде, защото цялата си почивка прекарала пред камерата на bTV.

Цачева категорично отрече да ГЕРБ да върви с БСП по повод твърденията, че политизират гражданското недоволство, тъй като „са дефинирани позициите в 42 НС”. „ГЕРБ е най-голяма парламентарна група и единствена опозиция. Няма как да влизаме в договорки с мандатоносителя”, заяви тя.

Неприемливото тефтерче

Депутатът от ГЕРБ коментира и създадената в НС временна анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Тефтерчето на отстранения вече председател на комисията Филип Златанов беше окачествено от Цачева като „неприемливо”. „За мен е неприемливо подобен род функциониране на комисия, натоварена с подобни задължения и правомощия. Не ми го побира ума, нито наличието на подобни зависимости, нито упоменаването им на такъв носител”. Тя припомни и, че комисията е колективен орган и има размиване на личната отговорност.

Оценка за властта

Бившият председател на НС даде отличен на министрите за 100 им дни работа, но в критерия популизъм . По програмата, с която получиха доверието на хората, за строежа на АЕЦ Белене, подоходното облагане, увеличение на пенсиите – нищо от това не се е случило, припомни Цачева и коментира и отново повдигнатия казус с цените на електроенергия. „ Много сложно експертите обясняват цените на тока, за мен е важно само числото дали е по-ниско или по-високо. А не какво на кой ред се случва.”

Цачева посочи и нещо положително в работата на кабинета на Пламен Орешарски по нейна оценка. „ Признавам само въпросът с майчинските надбавки, което отчетохме като своя грешка и тогава подкрепихме в зала този закон”. По думите на депутатът в социалните мерки на кабинета има дозата популизъм. „Гражданите идват на протестите, подкрепящи кабинета, радват се на коледна добавка и 13-та пенсия. Това, че се говори за тези неща е в графата популизъм”, категорична беше тя.
 

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите