Служба „Военна информация” ще има нов директор, след като изненадващо в Закона за военното разузнаване влезе текст, който прави настоящия титуляр Йордан Бакалов негоден за поста. Промяната беше предложена от БСП и приета и от ГЕРБ.

Реформаторският блок реагира остро срещу днешното решение. Преди по-малко от половин година бившият депутат от СДС и служебен министър Бакалов влезе във „Военна информация” след скандал за досиетата на РУМНО между предишния началник на службата Веселин Иванов и военния министър Николай Ненчев.

Според днешното решение на депутатите, завареният към момента на влизане в сила на закона директор остава на поста си до провеждане на конкурс за нов по приетите разпоредби.

В първоначалния текст на закона за военното разузнаване, предложен от Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители, бе написано: „Директорът на службата може да бъде военнослужещ, с висше военно звание или цивилен служител”. Това даваше шанс на Йордан Бакалов да запази поста си.

В новия текст, гласуван от депутатите, предложен от „БСП-лява България”, е записано: „Директор на службата може да бъде военнослужещ, на действителна военна служба” – изискване, на което сегашният директор не отговаря.

По време на дебатите левият депутат Димитър Дъбов настоя ръководител на службата да е военен, за да има адекватна за поста подготовка. Той поясни, че почти всички директори на разузнавателни служби на страни от НАТО са военни с ранг на генерали.

Таско Ерменков допълни, че шефът на военното разузнаване трябва да може да прави разлика между гаубица и танк. Според него един цивилен, колкото и да е кадърен, няма как да знае, когато става въпрос за военно дело.

Депутатът от ГРЕБ Методи Андреев бе категоричен, че директорът на военното разузнаване трябва да указва политическата насока на службата, да предлага и нестандартни решения. И призова да не се ограничава кръга на търсене на един добър ръководител.

Обратно в съветска орбита

В знак на протест, от Реформаторския блок напуснаха залата.

Ретроградна стъпка е законовия текст за ръководителя на военното разузнаване. Така депутатът от РБ ген. Атанас Атанасов коментира новите изисквания към ръководителя на тази служба, приети с мнозинство в НС чрез новия закон за служба „Военна информация”, предаде БГНЕС.

По думите му приетият текст стеснява кръга до няколко генерали, които са завършили военното си образование в СССР. Той изрази съмнение, че именно това е целта и става въпрос за „акция срещу правителството”, свързана с операцията на Русия в Близкия Изток.

„Основната задача на служба ”Военна информация” е освен събирането и анализ на информация, и оценката на рисковете и заплахите за отбраната на страната. Тази дейност би могла да бъде извършвана не само от човек с военно образование - напротив, има много квалифицирани експерти в областта на сигурността, които никога не са служили в армията, но имат качествата да оценяват събраната информация”, подчерта Атанас Атанасов.