АБВ се прицелва в победата на президентските избори наесен. Започват консултации в търсене на коалиционни партньори, които да подкрепят кандидат-президентската двойка на партията. Кои ще са номинираните - все още не е ясно.

Партньори ще се търсят  в ляво и в центъра. Ще се консултират и с патриотични сили.  Кандидатпрезидентската двойка ще е алтернатива на ГЕРБ.

„Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан. Не липсата на диалог е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета”, заяви лидерът Георги Първанов в началото на втория конгрес на партията.

Партията се събира дни след като обяви, че излиза от властта. Конгресът  потвърди официално решението за оттегляне на подкрепата за кабинета "Борисов 2".

Според Първанов АБВ има сериозен управленски потенциал. Той обясни, че при съставянето на коалицията е имало активен диалог между АБВ и ГЕРБ, но е имало и период на пренебрежение от страна на ГЕРБ.

„Грешат онези, които мислят, че ние сме лесните, гарантирано съгласни”, категоричен е Първанов.

„Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, че не се вижда възможен обрат в политиката на кабинета като цяло.

В Министерството на отбраната и Министерството на външните работи се води вредна за българите политика. В министерство на икономиката не се случва нищо. В МВР хаосът е голям, а министър Румяна Бъчварова не може да справи с него", обяви още Първанов.

Лидерът на АБВ добави, че ролята на АБВ като социален коректив не е достатъчно сериозна и предпочита еднопартийно управление.

В заложения модел на коалицията има успешни ходове, призна той, но се оплака, че АБВ през цялото време е носила отговорност и е понасяла критики.

Първанов смята, че е необходим нов стратегически коалиционен проект.

“Алтернатива без минало, а с парламентарни решения, без идеологеми от миналото и без двуполюсен модел на управление. Този подход може да доведе до нов съюз, който може да спре алтернативата в момента”, каза лидерът на АБВ.

Той заяви, че партията се консолидира около силна кандидатпрезидентска кандидатура. През този сезон трябва да се създаде нова политическа алтернатива за управление и нов модел на българската икономика, която ще доведе до силна държава и ниска бюрокрация, смята Първанов.

По думите му основната задача през 2016 г. е избирането на нов президент.

На втората конференция на АБВ присъстваха и гости от други политически партии като Калоян Паргов от БСП, Красимир Каракачанов от ВМРО, Йордан Цонев от ДПС, Румен Йончев от БДЦ и др.