Генерал-майор Цанко Стойков днес официално встъпи в длъжност „Командир на Военновъздушните сили”, съобщиха от Министерството на отбраната.

Той ще замени на поста ген. Румен Радев, който напусна армията, за да стане кандидат-президент, подкрепен от БСП.

„Очаквам от генерал-майор Стойков да изгради силен екип и да работи за стабилизирането и развитието на ВВС“, заяви при представянето му началникът на отбраната ген. Константин Попов.

Стойков представи своите приоритети като командир на бойната авиация: „На първо място трябва да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост. Продължаваме работата по финализиране на основния ни проект за придобиване на нов тип боен самолет. Ще работим и по поддържане на авиационната и обслужващата техника, за да гарантираме безопасната им експлоатация“.

Той не пропусна да коментира изказванията на ген. Румен Радев по адрес на премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев. „За мен е важно да не се превръщат ВВС и въоръжените сили в арена на политически битки, защото това се отразява негативно на личния състав. Ние, военнослужещите, сме деполитизирани и сме призвани да защитаваме демокрацията, демократичните ценности и националните интереси“, заяви генерал-майор Цанко Стойков.

Новият командир на ВВС е номинация на Ненчев, като до момента той беше военен аташе на България в САЩ.