Исторически високи са нивата на недоверие към президента в края на мандата на Росен Плевнелиев. Това отчете „Галъп интернешънъл”на база проучване на доверието към институциите.

В последните месеци преди президентските избори доверието в президента се колебаеше в дялове около една четвърт от запитаните, а недоверието – около две трети. Така президентската институция записа исторически високи нива на недоверие по време на мандата „Плевнелиев“, съобщават от агенцията.

Мандатът на президента Плевнелиев се разви на фона на сложна политическа обстановка и това явно беше неблагоприятно за популярността на институцията. През 2013 г. беше първият осезаем спад в доверието към президента. Тогава Росен Плевнелиев подкрепи едната от страните в мащабната обществена дискусия по повод протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски и загуби подкрепата на отсрещната страна, сочи анализът на социолозите.

Обичайно високи са нивата на недоверие към парламент и правителство в края на техните мандати, обобщават още от „Галъп”.

Парламентът трайно се ползва с положителни оценки сред около и под 20% от пълнолетните българи и с негативни – сред повече от 70%. Малко по-благоприятно изглежда картината по отношение на правителството – с около и под 30% позитивни оценки в последните месеци и около и над 60% - негативни.

По нива на доверие отиващите си парламент и правителство изглеждат по-добре в сравнение с мандата „Орешарски“, но без ентусиазъм в подкрепата – какъвто имаше в първия мандат на Борисов, коментира от „Галъп”.

В по-голямата част от мандата доверието в парламента и правителството запази относителната стабилност. На фона на предишния мандат на Бойко Борисов обаче нивата на доверие този път закономерно оставаха без ръст.

Победата в местните избори от есента на 2015 г. даде психологически „бонус“ подкрепа за властта, респективно за правителството. Загубата в президентските избори през есента на 2016 г. пък подейства обратно.

Тя явно се отрази негативно и на личния рейтинг на премиера. Бойко Борисов започна новата година с 25% доверие и с 61% недоверие.