Коалицията между ДСБ и Българския демократически форум (БДФ) даде заявка да води изцяло положителна предизборна пропаганда, а веднага след това коментира подкрепата на ЕНП за нов мандат на ГЕРБ като „служебна”.

„Да дойдат представители на Европейската народна партия на конгреса на ГЕРБ в София да кажат няколко добри думи, това е тяхно служебно задължение,” заяви на пресконференция зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов. Според него такава подкрепа може да получи всяка партия от европейското семейство на ЕНП, каквато е и ДСБ.

Малинов внесе допълнителен щрих към констатацията си, като припомни проваления избор за зам.-председател на ЕНП на предложената от ГЕРБ Румяна Желева.

Лидерът на тъмносинята партия Иван Костов заяви, че формацията не би подкрепила управление нито на ГЕРБ, нито на БСП. Той прогнозира, че правителство начело с лансирания от БСП Пламен Орешарски ще се превърне в „Берово”, заради недостатъчния екпертен потенциал на бившия финансов министър от кабинета на Тройната коалиция да огласи програмно правителство.

Зад ГЕРБ ДСБ не би застанала, защото не смята, че едно „провалено управление” може да бъде алтернатива. „Не заслужава доверие правителство, превърнало икономическата криза в социална, и целенасочено предизвикало политическа криза,” аргументира се още Иван Костов.

Целта на пресконференцията беше ДСБ да представи три стъпки за изход от сегашната криза, които ще залегнат в предизборната платформа на коалицията. Обединението предвижда въвеждането на нови закони за превенция и контрол, за да освободи доходите от монополните цени.

В документа е заложено и премахване на данъчната ставка от 15% за едноличните търговци и облагането им като самонаети физически лица, както и законодателно намаляване с 90% на бюрократичните процедури.

ДСБ и БДФ обещават да „задържат" съществуващите работни места и чрез запазване на валутния борд да гарантират финансовата стабилност. В сферата на образованието ще заложат на „конкурентоспособност чрез осъвременяване на държавните образователни стандарти”.

В областта на сигурността дясната коалиция възнамерява да обяви война на организираната престъпност и мафията, да оттегли МВР от „бизнеса" и във всяко кметство да постави полицай.

В здравеопазването залагат увеличаване на парите за здраве от 4,1% на 6% от БВП, без да повишават здравната вноска, а чрез по-добра събираемост.

„Гарантираме и пълно съответствие между вноските и получаваните пенсии, както и премахване на привилегиите в пенсионната система,” посочи Иван Костов. Той уточни, че водачите на листи на коалицията ще бъдат представени официално в началото на предизборната кампания.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС