ДПС се оплака, че спрямо техния депутат Мустафа Карадайъ се упражнява политическа репресия. Поводът за реакцията на партията е сигналът, подаден в Комисията за борба с корупцията, конфликт на  интереси и парламентарна етика, в който се посочва, че Карадайъ е купил държавен апартамент на занижена цена. 

Сигналът е подаден от Методи Андреев от ГЕРБ и Валентин Касабов от Патриотичния фронт. Вчера Андреев обяви, че през 2003 г. като зам.-директор на Агенцията за следприватизационен контрол Карадайъ си е купил апартамент на много по-ниска от реалната му стойност. Данъчната оценка на жилището е била 54 881 лв, а продажната му стойност е 24 654 лв.

По думите на лидера на ДПС Лютви Местан Карадайъ не е извършил нищо незаконно,  тъй като е придобил жилището си в съответствие с действащия закон към онзи момент. 

Самият Карадайъ също беше категоричен, че към момента на купуването на имота е спазил действащия Закон за държавната собственост,  правилника за прилагането му, както и Закона за обезщетяване на  собствениците на одържавени имоти. Запитан за стойността, на която е купил апартамента,  Карадайъ обаче отговори, че цената е посочена в документите и няма как да помни неща отпреди толкова време. Това е стара, претоплена  манджа, беше неговият коментар.

Според Местан в случая става въпрос за преднамерена атака,  която е в пряка връзка с това, че преди време Карадайъ, който е  член на комисията, е поискал оставката на председателя й  Валентин Николов от Патриотичния фронт.  

"Моралът, мисля, че от  няколко хиляди години се определя в писаните правила - в  Библията, в Корана, в законите. Хората, които не искат или не  могат да спазват писаните правила, не им е мястото в тази  комисия", коментира Карадайъ.

Местан попита защо избирателно се вади името на  организационния секретар на ДПС. Той посочи, че преди месеци от  движението са отправили питане към министъра на регионалното  развитие и благоустройството Лиляна Павлова за оповестяване на  имената на всички лица, които са купували жилища от държавата в  периода 1997-2015 г. Отговорът на Павлова е бил, че във връзка с член от Закона за защита на личните данни не следва да бъде  предоставена информация за имената и личните данни на тези лица.

Лидерът на ДПС попита защо има избирателност и се вади името на Мустафа Карадайъ, а не се оповестяват останалите лица, които са  купували държавни жилища.

"Ние сме съгласни да бъдат огласени  имената на всички, свързани с ДПС, но с една уговорка - не само  техните", коментира Местан.