„Поемам тежък риск с тази пресконференция, защото са възможни най-различни интерпретации”. С тези думи на Лютви Местан започна пресконференцията на ДПС. Лидерът на Движението анонсира в сряда, че днес ще даде брифинг за "контролирания, плавен преход към стабилизиране на политическия процес".

Според Местан анализът прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски”. По думите му са възможни 3 варианта. „Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни; избори догодина по това време и трети вариант – избори до края на годината”, обясни Местан.

Варианти

„Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември – най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата през декември. Нашите предпочитания са към трети вариант – избори до края на годината”, каза още лидерът на ДПС и се прицели във вот на 30 ноември или 7 декември.

Местан сподели, че му се струва, че незабавна оставка не генерира стабилност, а обратно – ще породи проблеми „От властта може да се излезе с достойнство”, посочи той.

ДПС няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции, заяви в сряда той. "Ще ви изненадам с минимум толкова ясни и конкретни отговори, които да са ясни на всички - и на коалиционни партньори, и на вас, и на международните наблюдатели", обеща лидерът на ДПС в отговор на въпрос дали кабинетът ще изкара 4-годишния си мандат.

„Бих призовал към повече коректност, защото ситуацията и без това е достатъчно деликатна, за да има нужда от превратни интерпретации. ДПС не произнася присъди, няма да го направи и днес. Ще представи позиция за възможния изход и възможния преход за политическа стабилност”, каза днес Местан.

800 000 гласа не стигат

По думите му в обществото били нагнетени много силни очаквания, че Евровотът ще даде отговор на много въпроси. „Трябва да признаем, че евровотът даде отговор на някои въпроси, но също така постави много нови въпроси. Основният въпрос, свързан с Евровота като отражение върху вътрешната политика, беше дали този вот ще делегитира кабинета „Орешарски”, за да е в състояние от състояние на оцеляване към ефективно управление”, анализира Местан.

„Приемаме, че има проблем, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета „Орешарски”. Тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Вотът не дава основание за еуфория”, смята Местан. „Сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната”, добави той.

Местан посочи, че преди днешната среща с медиите се е видял и с премиера Пламен Орешарски. Според лидера на ДПС министър-председателят е показал зрялост и отговорност и е доказал, че властта не му е самоцел.
Часове по-късно премиерът Пламен Орешарски запази мълчание по заявката на ДПС за нови предсрочни избори. На събитие, където бяха представени новите евродепутати, министър-председателят отказа да коментира думите на Местан.

За сметка на това Орешарски пожела на новите избраници, които ще ни представляват в Брюксел, "успешно да се инкорпорират в политическите им европейски семейства и да носят в сърцето си националния отбор"

Лидерът на ДПС изрично подчерта, че партията му иска предсрочни избори, но не защото дава лоша оценка за работата на кабинета. На въпрос с кой политически лидер първо ще пие кафе след пресконференцията, Местан отговори: "Сега е време за кафе!"

Реакцията на левицата може да се определи най-вече с една дума - емоционална. "Да внимаваме да не предозираме кафето, за да не увредим сърцето", предупреди Янаки Стоилов. По думите му мандатоносителите имат "по-важна отговорност" - да представят конкретните задачи на правителството за следващите месеци.

След Евровота от ДПС обявиха, че са готови за предсрочни избори.
Часове по-късно от партията разпространиха нова позиция на Лютви Местан, от която се разбира, че всъщност ДПС все още стои зад кабинета "Орешарски". "Естествено е, че премиерът трябва да се съобрази с позициите на партиите, които стоят зад него", обобщи днес лидерът на Движението.

"От тук нататък търсенето на стабилна форма на управлението на страната не е път назад, а поглед напред с прочетени уроци за грешките на всички предишни управления”, посочи Лютви Местан.

Другите политически коментари след обявеното искане на ДПС за предсрочни избори:

Борисов: Местан видя, че ГЕРБ трябва да управлява

Социалистите уклончиви за предсрочни избори

РБ видя опит на мафията да се препозиционира вдясно в лицето на ДПС

"Атака": Преди нови избори, КС да се произнесе за законността на Евровота

Министри оставиха бъдещето си в ръцете на политиците

Включете се в анкетата по темата:

Ще бутне ли ДПС кабинета?

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство