„Поискахме от представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати неограничена мисия наблюдатели и да осъществи пълно наблюдение на изборния процес”. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция.

От Движението са поискали от ОССЕ минимум един наблюдател за всеки от всички 31 избирателни района. Местан посочи, че поискали пълно наблюдение на изборния процес, а това означава мониторинг и на решенията, които ще се вземат от комисиите.

„Това грозно явление всички държавни служители да се впрягат за неправомерен натиск върху свободната воля на избирателите не трябва да се допуска на предстоящите парламентарни избори", категоричен бе Местан. Той посочи, че са наясно, че не може да има политически стерилни хора и всеки държавен служител може да има своите пристрастия, но не може да го "прави от позиция на държавен служител да използва властта си на държавен служител за натиск върху българските граждани".

Вероятно лидерът на ДПС визираше шефа на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов. Математикът заяви, че ако алтернативата на управлението у нас е нова Тройна коалиция, той би направил всичко възможно, за да не допусне такъв сценарий.

Според ДПС функциите на „Информационно обслужване” трябва да се поверят на специализирани граждански сдружения. „Ние никого не сме обвинили, че е фалшифицирал изборни резултати, ние просто питаме: "Кое е онова всичко, което въпросният професор възнамерява да направи срещу партиите от Тройната коалиция, за да им попречи да се върнат на власт”, попита Местан.

Все още не се знае какво ще отговори ОССЕ, но на лидера на ДПС му са се сторили загрижени за ситуацията в страната.

"Нашата молба е наблюдател на честността на вота да се превърне всеки един български гражданин, защото надявам се ГЕРБ да са разбрали следния горчив урок: С лъжливи обещания можеш да дойдеш на власт, но не можеш да задържиш властта, с откраднат вот можеш да съхраниш, запазиш за кратко властта си, но рано или късно народното недоволство ще те изяде", добави Лютви Местан.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС