Много е удобно винаги да има виновен и той да е извън управляващата партия. Това коментира Димитър Делчев от ДБГ/РБ в студиото на „Лице в лице” по повод твърденията на премиера Бойко Борисов, че забраната за къмпингуване по плажовете е дошла от реформаторите.

„Законът, който мина, в крайна сметка е подписан не само от РБ, но и то ГЕРБ и от други политически сили. Това си е закон на управляващото мнозинство”, посочи още той.

По думите му няма точно забрана, а „глоба за къмпингуване в зона, където не е разрешено” и „в повечето държави, които имат море и бряг, има такава регулация”.

Делчев посочи, че трябва по възможно най-бърз начин да се намери решение, което хем да гарантира опазването на природата, хем да не ограничава гражданите.

Явор Хайтов от БДЦ го репликира, като посочи, че реформаторите сега трябва да обиколят парламентарните групи и да търсят подкрепа, „защото кашата са я надробили те”.

Двамата се сблъскаха и по отношение на антикорупционния закон на Меглена Кунева, който отново ще влезе в пленарна зала след фалстарта през миналата година. Хайтов подчерта, че БДЦ отново ще гласува против, ако новият орган за борба с корупцията по високите етажи на властта се избира от правителството и ако той приема и анонимни сигнали.

Последните бяха определени от него като „репресивни мерки” и отстъпление от демокрацията.

Делчев на свой ред посочи, че НАП и редица държавни агенции работят с анонимни сигнали и никой не се е оплакал от репресия. Според него е по-важно да се проверява съдържанието на обоснованите сигнали, отколкото кой е авторът им.

„Законът предвижда лична отговорност за служител от органа за борба с корупцията, който преди приключване на проверката изнася информация с цел набеждаване”, посочи Делчев.