Депутатите си замразиха заплатите на ниво от 2196 лева за следващите шест месеца, след като приеха предложението на председателя на парламента Михаил Миков с 216 гласа „за” и един „против” от Коалиция за България.

Първоначално предложението беше прието единодушно със 199 гласа, без нито един "срещу". Веднага след обявяването на резултата обаче, Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска прегласуване, защото групата на "Атака" не е участвала във вота, въпреки че е декларирала желание да замрази заплатите си. „Неучастието им в гласуването говори за демагогия”, подчерта Атанасова.

Оказа се, че групата на „Атака” е отсъствала от зала, защото е напуснала сградата на НС заради протест срещу нея. Според депутатите на Сидеров демонстрацията била на НФСБ.

Докато Атанасова правеше процедурното си предложение, в пленарната зала влязоха националистите, водени от самия лидер, и се включиха в спор с депутати от ГЕРБ.

Атанасова и Павел Шопов от "Атака" направиха и забележки на председателя на парламента за начина на водене. Шопов поиска да се гарантира редът около сградата на парламента, защото имало групичка от протестиращи, а бившият здравен министър от кабинета "Борисов" настоя Михаил Миков да отстранява от заседание всеки, който си позволява да обижда журналисти и народни избраници в залата.

Според приетото решение основното възнаграждение на народните представители остава до 31 декември т.г. на нивото на 2009 г. По правилата то се преизчислява съобразно средномесечната работна заплата от последния месец на предходното тримесечие.

Допълнителните пари на депутатите ще са в съответствие с правилника за работа на НС, който предстои да бъде обсъждан, уточни Миков. Той припомни, че практиката да се спира преизчисляването на възнагражденията е от 41-я парламент. „Това е акт на солидарност с българските граждани в условията на криза и институциите проявяват разбиране за подобна стъпка”, обясни председателят на НС.

Той обаче пропусна в началото да запознае от трибуната народните представители с текста на проекта, което доведе и до реакцията на Цецка Цачева. Председателят на 41-то НС поиска да се спази процедурата, Михаил Миков се извини за грешката и изчете предложението, чийто вносител е.

Обясни и защо предлага заплатите да не бъдат преизчислявани за 6 месеца с аргумента, че за това време могат да се усетят действията на новото правителство, насочени към подобряване на социалната обстановка , респективно доходите на българските граждани.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа