Извънредното заседание на парламента за обсъждане на текстовете от промените в Закона за бюджета, на които президентът наложи вето, ще се проведе в петък, 16 август. Това съобщава вестник „Преса”, ден след като парламентарният председател Михаил Миков обеща да обяви решението си „до седмица”.

В неделя той обясни, че все още очаква отговори от председателите на парламентарните групи на БСП, ДПС и „Атака”, след като в петък им изпрати писма с молба да посочат удобна за тях дата за прекъсване на депутатската ваканция и провеждане на извънредно заседание.

Това стана, след като в петък депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента искане за свикване на извънредно заседание, подкрепено с подписите на 77 народни представители.

Отново пред вестник „Преса” Миков увери, че ще се съобрази с искането на ГЕРБ. Той взе това решение, въпреки липсата на санкции в случай, че беше предпочел да призове депутатите на 30 август, както бе планирал предварително.

Единственият отговор на молбата му дойде от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоя за спешно извънредно заседание на 11 или 12 август, но мнението му очевидно няма да бъде уважено.

Бюджетната комисия щяла да обсъди мотивите на президента Росен Плевнелиев в четвъртък на 15 август. „Още миналата седмица съм разпределил законопроекта на комисията по бюджет и финанси,” обясни вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков.