Народните представители, напуснали или изключени от своята парламентарна група, ще могат да формират нова или да се присъединят към друга от съществуващите. Това е предвидено в приети текстове от проекта на правилник на 42-то Народно събрание.

Спорният текст, по който дебатите започнаха още в сряда, ден по-късно беше приет с гласовете на депутати от Коалиция за България и ДПС. Преди гласуването депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарното заседание, след като обещаха да не упражняват законотворческата си задача в рамките на този парламент.

Макар че депутатите ще могат да мигрират, с промени в Закона за политическите сили обаче се предлага субсидията да не следва депутата, а да остава в политическата сила, от която е избран.

Вота си упражниха 119 народни представители, от които 101 – „за”, 18 – „против”. Срещу връщането на една „уродлива практика” гласува Павел Шопов от „Атака” и обясни, че от нея ще се възползват сегашните управляващи от БСП и ДПС, за да преструктурират политическото пространство.

Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е десет. Когато броят на народните представители спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване, предвижда проектоправилникът.

Всеки народен представител може да членува в една парламентарна група. Той може да я напусне, като подаде писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, което се съобщава на пленарно заседание.

При напускане на парламентарна група или изключване от състава й народният представител губи мястото си в постоянните комисии като представител на съответната парламентарна група, в парламентарните делегации и други изборни длъжности в Народното събрание.

Терминът „политическо номадство”, срещу който недоволство беше изразен от всички парламентарно представени групи, реално остава валиден и в рамките на 42-иа парламент.

Депутатите отложиха текстовете от правилника, които регламентират броя на постоянните комисии. В момента се предвижда ресорните парламентарни комисии да съответстват на министерствата, но от "Атака" и ДПС имали възражения по предложението. Затова допълнително ще се уточнява броят и наименованията на комисиите.

Премиерът и вицепремиерите на блиц контрол

Народните избраници обаче решиха всяка първа сряда на месеца да провеждат блиц контрол на министър-председателя и вицепремиерите. В правилника е записано, че в последния до един час и половина от заседанието ръководството на кабинета ще се явява пред Народното събрание и ще отговаря на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание.

Право на по два актуални устни въпроса ще има всяка една парламентарна група, а народни представители, нечленуващи в парламентарна група, имат право общо на два въпроса. Министър-председателят и заместник министър-председателите, към които е отправен въпрос, ще отговарят веднага след задаването му.