Парламентарната група не ГЕРБ няма да участва в заседанията на Народното събрание и в обсъждането и приемането на законите. Депутатите ще идват всеки ден на работа, но няма да влизат в залата, докато не настъпи промяна в отношението и работата на НС.

Решението бе обявено от лидера Бойко Борисов от трибуната, след което първата на изборите партия напусна залата, тъй като се чувствала непрекъснато обиждана и унижавана.

„Ние сме първа политическа сила и вече ще се държим като такава. ГЕРБ, която е избрана от хората, над 1 милион души, когато ни давате квалификации от тук, няма да го позволим. Останете си тук, работете си трите партии, хората са казали - пилците се броят на есен. Народът избра ГЕРБ като първа политическа сила и ние няма да позволим вие от тази трибуна всеки ден да ни провокирате и унижавате, да си правите комисии без кворум. С какво право партии, три пъти по-малки от ГЕРБ, си позволяват да излизат, да издават присъди, да обиждат, да се държат арогантно, да предлагат неща, които никога не ги е имало в този парламент – комисии, които без кворум да работят”, заяви бившият премиер.

Той се оказа недоволен и от други стечения на обстоятелствата: "Нормално е първата политическа сила да има председател на парламента, това е избор на народа, не наша прищявка, както и да има повече председателски места в комисиите".

Борисов продължи изказването си, като сподели лични размисли, провокирани от случилото се в сряда в пленарна зала: „Имах нужда да обмисля нещата, които се случват тези дни в парламента, да обмисля защо Миков и Бисеров вчера оставиха Сидеров да идва, да обижда, да идва между редовете в нашата парламентарна група и да провокира инциденти.

„Във всеки друг парламент такова поведение щеше да бъде санкционирано. Сега, когато сте зависими от тях, не го направихте. Вие се държите тук, като все едно сте спечелили изборите. Партията победител се казва ГЕРБ и вие сте го признали. След като се чувствате толкова силни, провеждате политика на диктатура в държавата, вие сте по-големи калинки”.

Борисов обеща още: „Ще се срещаме с хората, така както в предишния парламент. „Атака” каза – ние напускаме парламента, отиваме при хората. И ние ще бъдем в парламента, ще срещаме хората, ще говорим с тях, ще бъдем коректив. Те всеки ден казват по едно отстъпление, една лъжа. И за Закона за тютюнопушенето, и за АЕЦ „Белене”.

По-рано групата на ГЕРБ „осигури” и първата липса на кворум в рамките на 42-ия парламент, като забави работата му по приемането на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание с 25 минути.

Наготово

„Аз градях България. Аз направих магистрали, мостове. Сега Орешарски наготово за последно ще открие и „Струма”, и „Тракия”, и Дунав мост, и „Хемус”. Да видим след него следващият какво ще има оставено да открие”, продължи Борисов извън пленарна зала.

Снимка: БГНЕС

От думите му стана ясно, че в центъра на недоволството му стои комисията, която трябва да провери полетите на Авиоотряд 28 по негово време: „За над 210-215 милиона са купували правителствени самолети, те ще ми правят сметка къде съм пътувал да откривам и защо съм летял. Летял съм, защото така съм преценил за своята сигурност. Те затова се казват правителствен отряд, за да се лети с него. Защо купиха самолети тогава – два „Еърбъса”? Защото комисионната, за която говорят, е 10 милиона долара, която са взели Станишев и компания. Защо не искат това да е в комисията? То е по същото време. Ние плащахме самолетите. Защо в комисията за Отряд 28 не влиза и това? Ето ви диктатура – политически неудобните ще ги мачкаме, а нашите далавери ще замитаме”.

На въпрос докога ГЕРБ няма да влиза в пленарна зала, Бойко Борисов заяви: „Докато се държат като преди 9 септември или след 9 септември – вече не знам, като диктатори, които унижават първата политическа сила. Ние не сме тук в лично качество. Тук са ни изпратили хората и те са гласували най-много за нас”.

Бойко Борисов каза още, че БСП, ДПС и „Атака” не са склонни към извинения: „Аз три пъти им подавах ръка да дойдат и да работим в това тежко време заедно. Какво направиха – държат се все едно са спечелили изборите, но те загубиха изборите от ГЕРБ. Откъде-накъде ще ми държат менторски тон като победители, за това, че им позволихме и сме диалогични, искаме да има мир”.

Да чете повече книги

На коментарите на Борисов реагира Антон Кутев от Коалиция за България, който го посъветва да чете повече книги: „За него се оказа, че е нетърпимо да падне от власт. Това, че Борисов не разбира демокрацията, означава, че трябва да чете повече книги”.

Той увери, че парламентът ще може да работи и без гласовете на ГЕРБ и подчерта, че демокрацията е власт на мнозинството. „Това, че има 97 депутати , не означава, че има 121”, каза Кутев. "Червеният" депутат допълни, че за Борисов е нетърпимо да падне от власт и вероятно го е страх да не започнат да падат още имунитети след този на Цветанов.

Поведението на ГЕРБ не осъдено групово от социалистите. Корнелия Нинова заговори на неприсъстващите депутати на Борисов: "Къде сте? Затова ли народът ви плаща заплати, за да стоите в кафето или като безмълвни наблюдатели на балконите да броите гласовете?".

"Заплахите, че пилците се броят наесен, е израз само на едно - на безсилие. Не се страхуваме от това. Имаме информация и знаем какво правите. Знаем, че използвате държавни служители и ги натискате и мачкате, за да правите подписки за касиране на изборите. Знаем, че ги принуждавате да ходят на протести. Спрете да тормозите хората”, призова Нинова в тона, който зададе мая Манолова в неделя след протестите в страната.

Пари летели за офшорки в Ливан

Към разкриването на тайни се включи и Волен Сидеров, който обясни по свои данни защо толкова често е летял Авиоотряд 28: „С правителствения самолет, и с военни самолети, по мои данни, са изнасяни пари навън, за да бъдат вкарвани в офшорни сметки”. По думите му посоката е била Ливан.

„Става въпрос за милиарди, това е което ми подават много близки до Борисов и Цветанов, хора, които започват да се освобождават от страха да говорят. Такива ще има все повече и разкритията, които предстоят, ще накарат Борисов да се скрие, освен, че няма да е в Народното събрание. За мен неговото поведение показва и страх”, заяви Сидеров. 

Линия на деструкция и усещане за отчаяние

Снимка: БГНЕС

Нищо изненадващо в поведението на ГЕРБ. Това е продължаване на една линия на деструкция, която обаче издава усещане за отчаяние. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира излизането на депутатите на Борисов от пленарна зала.

„Изглежда г-н Борисов продължава да си мисли, че при положение, че има най-много на брой народни представители, трябва да продължава да управлява. Аз, още след като станаха ясни резултатите от вота на 12 май, имах възможност да му кажа, че съгласно Конституцията, статутът на първа политическа сила не осигурява никому право да управлява”, добави Местан.

„Причината за изолацията, в която той се намира, не трябва да се търси в останалите политически сили, а в него самия и в провалената му политика през последните 4 години, в това число и кадрова, защото той не може да прехвърля на никого факта, че създаде своя Франкенщайн”, добави Местан.

НС бе "печат на авторитарно управление"

В подобен дух бе и коментарът на лидера на социалистите. ГЕРБ и Борисов се стремят да саботират и да деструктират Народното събрание още от първите дни на неговата работа, заяви на брифинг Сергей Станишев. „Това е доказателство за това каква е философията, начинът на мислене на ГЕРБ, на техния лидер и припомня по какъв безобразен начин беше управлявана нашата парламентарна република през последните 4 години”.

По думите му като министър-председател Борисов по два месеца не идвал в парламента, не отстоявал бюджета, който внасял, не идвал и на вотове на недоверие. „Той превърна парламента в един гумен печат на своето еднолично авторитарно управление”, каза още Станишев.