Депутатите приеха на първо четене законопроект за денонсиране на споразумението с Русия и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас-Александруполис”. 115 народни представители бяха „за”, 25 – „против” и един се въздържа.

Според Министерството на финансите държавата ни има право да се оттегли от международно споразумение, което е неизгодно за нея, и това право произтича от Виенската конвенция за правото на договорите.

Министрите в оставка Симеон Дянков, Делян Добрев и Нона Караджова бяха привикани в парламента по искане на Мартин Димитров от Синята коалиция и Михаил Миков от Коалиция за България, за да обяснят мотивите за исканото от МС денонсиране на споразумението.

Дянков заяви, че проектът е финансово неосъществим и неизгоден за България. Освен това, бил непосилен и за всички участници в споразумението. Тогава Георги Пирински от Коалиция за България попита защо гръцката и руската страни отказват да денонсират споразумението.

По време на дебатите съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че те са първите, които са показали на бургазлии какви ще са резултатите от изграждането на петролопровода. „Гигантски танкер ще се изправи пред очите на всички туристи. Никой от почиващите не иска да гледа това гигантско туловище и не иска да се къпе до него”, заяви Костов.

Мартин Димитров допълни, че ползите от проекта „Бургас – Александруполис” са за Русия и Гърция, а рисковете са за България. „Този проект трябва да бъде спрян, защото за максимално възможна полза от 30 млн. долара на година можем да разрушим целия си туризъм. Съществува риск от разлив в Черно море. Ако това се случи, какво ще стане с българския туризъм? Неслучайно референдумът в Бургас даде недвусмислен отговор”, коментира той.

Коментар дойде и от левицата. „Няма друг път в България да има толкова антируско мнозинство и антируско правителство и правите всичко възможно да спрете този проект”, каза бившият енергиен министър Петър Димитров.

„Кой има интерес петролът да минава само през Босфора? Ако денонсирате това споразумение, не защитавате националния интерес на България, нещо повече – вие обслужвате чужди интереси”, допълни Михаил Миков.

Депутатите от левицата и колегите им от Синята коалиция не пропуснаха възможността да разменят и няколко метафорични реплики в пленарна зала.

Иван Иванов от Синята коалиция призова от парламентарната трибуна „да отрежем втората глава на ламята „Бургас - Алексадруполис", след като отрязахме първата – АЕЦ „Белене".

На призива на Иван Иванов отговори Михаил Миков от Коалиция за България, който в емоционална реч посочи, че отрязването на тези глави означава безработица и неосъществени работни места.

Мая Манолова пък нарече реакциите на сините „мрачно фентъзи и тъпи смешки", а левият депутат Петър Димитров видя в образа на Иван Костов седемглава ламя.

След процедурни спорове и дебати гласуването на второ четене на законопроекта остана за следващата седмица.