Правната комисия в парламента обсъжда два варианта на въпроса, който трябва да бъде поставен на референдума за бъдещето на АЕЦ „Белене”. Първото предложение е внесеното в края на юли от Инициативен комитет за референдум и съдържа формулирания от БСП въпрос „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”. Вторият вариант е предложената от ГЕРБ нова формулировка на въпроса, която не съдържа словосъчетанието АЕЦ "Белене", а определението „атомна” за енергетиката е заменено с „ядрена”.

В сряда премиерът Бойко Борисов се отметна от намерението си да подкрепи безрезервно питането на БСП в този му вид, каквото бе заявил преди седмица. Министър-председателят препоръча референдумът да се проведе възможно най-скоро, но от въпроса да отпадне проектът "Белене", тъй като хората знаели, че става въпрос за проекта. Левицата продължава да настоява за оригиналния вариант на въпроса, под който са се подписали над 700 000 българи.

„Достигаме до абсурдната ситуация по една тема да има два въпроса, каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов, който представи предложението на Инициативния комитет за референдума в правната комисия. „Предлагаме текста на въпроса така, както е подкрепен от българските граждани. Не може да закачате на тази композиция, която се движи от месеци, нов вагон, като откачите цялата композиция,” коментира социалистът.

Според Стоилов въпросът на ГЕРБ за референдума изключва възможността за последващи действия за изграждане на ядрена централа. Депутатът атакува и аргумента, че референдумът не може да е за конкретен проект, защото не влиза в компетентността на парламента, като посочи, че Народното събрание вече се е произнесло за прекратяването на проекта.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова обвини социалистите, в лицето на Янаки Стоилов, че са превърнали гражданската инициатива за референдум в политическа. На свой ред депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров представи мотивите към предложението на парламентарната група на ГЕРБ, които вече бяха огласени.

Според Христо Бисеров от ДПС парламентът е длъжен да даде ход на референдума, поискан от Инициативния комитет. Бисеров уточни, че предложенията в правна комисия са за провеждане на два референдума, които не могат да бъдат в един и същи ден. „Няма законова възможност въпросът да бъде преформулиран, единствената възможност е да бъде редактиран,” уточни Бисеров. „Единият проект за решение на комисията по предложението за референдум не може да измести другия. Трябва да има две отделни гласувания в комисията и в пленарна зала. Може да има два референдума,” каза още народният представител.

Зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова заяви отново „трайната позиция” на Синята коалиция, че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Тя заяви, че няма да подкрепи нито едно от предложенията за провеждане на референдум.

Паралелно с обсъждането на въпроса за референдума в правната комисия се проведе и първото заседание на парламентарната анкетна комисия, натоварена да провери всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на месец март 2012 година. Депутатите приеха вътрешни правила за работа и поспориха за деня и часа, в който ще се провеждат заседанията на комисията. Беше прието редовните заседания на комисията в следващите два месеца да се провеждат във вторник от 14 часа, извънредно заседание ще има следващия четвъртък.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи