Доходите на хората са най-важни за управляващите, които обещаха по-добър живот от догодина. Депутатите се завърнаха от ваканция с извънредно заседание, тъй като тази седмица четвъртък и петък пак са почивни дни. Последната за този парламент сесия започна по традиция с декларации на парламентарните групи.

В тях ГЕРБ обещаха по-добър живот в бъдещата 2013-а. Припомняйки, че тази година вече са били увеличени минималните пенсия и работна заплата, те гарантираха, че доходите ще нараснат още повече. В плановете им влиза също ускорено поевтиняване на лекарствата. Ще има и още магистрали, които се превърнаха в символ на сегашното управление.

Опозицията обаче видя обрисуваната от кабинета реалност като виртуална и плод на предизборни обещания. Всъщност, според тях, хората са бедни и пари няма откъде да дойдат. Така основният сблъсък този политически сезон ще бъде за Бюджет 2013.

Завърнали се от последната си лятна ваканция, депутатите от опозицията започнаха атаките си с нови сили. Мишена станаха изборите догодина, които, ако зависи от ДПС, трябва да са проведат и по-скоро.

„Единственото добро, което може да направи 41-то Народно събрание за страната, е да се разпусне”, предложи Лютви Местан, според когото ресурсът на настоящите представители на народа се е изчерпал.

Нищо подобно обаче няма да се случи, защото ГЕРБ са уверени, че управлението им носи финансова стабилност, а икономиката ни бележи ръст.

„И днес вече сме на етап, който позволява още по-стабилна подкрепа за доходите на населението. Допълнителни възможности за нарастване на доходите на населението ще ни даде и постоянно нарастващият процент чуждестранни инвестиции”, отбеляза Красимир Велчев.

Опозицията се изсмя на подобно описание на ситуацията.

Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров кабинетът поемал нов популистки път – на левите решения.

Снимка: БГНЕС

Сергей Станишев пък се „гмурна” в художествената измислица: „ГЕРБ се опитват да създадат една нова виртуална реалност, която напомня названието на една книга – „Корабът на глупаците”, в която в ролята на глупаците искате да сложите мнозинството българи, а вие умно да ни управлявате в свой личен и групов интерес”.

И отново се стигна до мерене на магистрали.

„Едва ли има човек, който би избрал вашето управление пред строящите се нови магистрали, пътища, стадиони, спортни зали...”, констатира Красимир Велчев. По думите на Местан обаче никоя магистрала не може да заличи глада.

Снимка: БГНЕС

В крайна сметка ГЕРБ обещава увеличение на пенсиите от Нова година с почти 8 на сто, БСП са "за" увеличение с 11 процента плюс нов скок на минималната заплата, а най-много наддават от „Атака”. Лидерът на националистите Волен Сидеров пожела – минимална пенсия от 500 лева, а заплата от 1000 лева. И заключи: „Това, ако не може да го направите, кажете, че не може да се занимавате с политика и станете домоуправители”.

В първия работен ден депутатите приеха доклад за дейността на омбудсмана и гласуваха предните промени в закона за лекарствата. Една от основните промени е един фармацевт да може да работи само в една аптека. А точно след седмица предстои осемчасово заседание на парламента, който ще изслушва кандидатите за нови членове на Висшия съдебен съвет.