25 години след прехода, страната ни отново се изправя пред кръстопът - единият път е на агресия, омраза и конфронтация, а другият път - на диалога и разума. Това заяви президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов по време на срещите си с граждани в Добрич, Балчик и Девня, съобщи Фокус. Според него в момента у нас няма идеологически мотивирани политици.

 Първанов беше категоричен, че властта в България се формира и управлява по нелегитимни механизми. По думите му сегашното управление продължава лошите практики от времето на ГЕРБ.

Според президента, по-малкият коалиционен партньор в лицето на ДПС диктува какво да се случи в определени сектори. Първанов даде пример с дебата от последните дни за Изборния кодекс и натиска на ДПС да се агитира на чужд език и уседналостта. Георги Първанов допълни, че по този начин се създава излишно напрежение, а държавата има нужда от обединение.

Бившият вътрешен министър Румен Петков допълни, че вероятно през следващата седмица ДПС ще оттеглят предложението си за агитация на чужд език „и някак си покрай целия този скандал ще мине другото решение, което всъщност касае ДПС – уседналостта”. Петков нарече ситуацията „много грозен политически пазарлък”.

Защо АБВ излезе със своя листа?

Първанов подчерта, че една от основните причини е необходимостта решително да се скъса с някои от политиките от последните години. На първо място той постави задкулисието в политиката и даде за пример с управлението на ГЕРБ, когато решенията са се взимали от „един-двама души” в партията.

Първанов изтъкна, че още тогава той и неговият екип са работили за промяна в политиката и за държава, в която управляващите да спазват правилата, предаде „Фокус”. Първанов бе категоричен, че очакванията на хората не са се оправдали и с идването на настоящото правителство на власт. Той допълни, че именно това е довело до рестартиране на проекта АБВ.

От думите на бившия държавен глава стана ясно, че АБВ се възприема като алтернатива както на управляващите БСП и ДПС, така и на парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ. Затова и движението ще търси подкрепа на извънпарламентарни формации за евровота.

Президентът коментира и размяната на взаимни обвинения между Делян Пеевски и Цветан Цветанов. „Двамата са се срещали, за да договарят как да се слага чадър над бандитите, договаряни са и политически поръчки за това как да бъдат охулвани политически опоненти“, изтъкна Първанов. Със смяната на властта механизмите са останали същите с тази разлика, че сега ключови политици ходят в кабинета на Пеевски”, каза още Георги Първанов.

По думите му АБВ се състои от необременени, качествени, утвърдени и честни професионалисти.

„Държавата е заложник на отношенията Станишев – Борисов”, заяви Ивайло Калфин. Той коментира и разпределянето на 500 млн. лв. по инвестиционната програма на правителството. Според него има примери за общини, където е очевидна политическата намеса.