Изтеклите по-рано тази седмица „опорни точки” за позицията на депутатите от БСП за антиправителствените протести представляват опит Министерството на вътрешните работи да бъде използвано за политически цели. Това констатира бившият вътрешен министър в кабинета на Тройната коалиция Румен Петков в ефира на bTV.

Той не спести критика и към пресцентъра на левицата за „спекулацията” с разпращането на това писмо до редакционните електронни пощи на медиите. „Голям интерес представлява кой е авторът на това писмо – от кого е бил назначен и колко време е работил в МВР. Служителят, който го е написал, трябва да бъде уволнен”, категоричен бе Петков, според когото въпросът трябва да се „изчисти веднъж завинаги”, за да бъде изчистено и името на МВР.

Безпрецедентно изпитание за МВР

Никога досега в историята след 1989 г. МВР и служителите на министерството не са били подложени на такова изпитание, както при настоящите протести, обясни Румен Петков.

След като посочи, че „има случаи, в които се преиграва с живата охрана и с периметъра, в който се разполага охрана и се спира движението”, Петков изтъкна, че „в критични моменти балансът между сигурността на гражданите и правата им е изключително тънък”.

„Понякога ескалирането на напрежението и натиска на някои парламентарни сили е повече от необходимото. За съжаление България влезе в световните новини със снимките от сблъсъците на 12 ноември”, коментира още Румен Петков.

Той изрази мнение, че „протестите отразяват реалностите в нашето ежедневие – много млади хора се борят за своя ден в България”.

„Лозунгът за демокрация увисва, когато се нарушават закони. Когато се стигне до нарушаването на закон, се стига до ексцесии”, обясни още Румен Петков, който обаче не се съгласи с определението на депутата от БСП Антон Кутев за „тежка форма на десен болшевизъм”.

„Трябва да се прояви разбиране към служителите на МВР”, подчерта Румен Петков.

„Организационна кондиция”

На въпрос дали е участвал в съвместния партиен митинг на БСП и ДПС в събота Румен Петков отговори с „Разбира се!” и допълни, че е бил в компанията на 1400 човека от Плевен.

„Мисля че правителството се нуждаеше от такава подкрепа. Партиите демонстрираха организационна кондиция, аз съм силно впечатлен от организацията на ДПС. От днес нататък трябва да е ясно, че на правителството му трябва спокойствие”, декларира Румен Петков, въпреки че според него няма изгледи антиправителствените протести да утихнат.

„Необходимо е да се премине към много активен политически диалог, особено парламентарен. Ако не е възможен нормален разговор между отделните политици, естественото решение е да има един хоризонт за избори, за да се успокоят и граждани, и институции. В този хоризонт трябва да има ангажимент за нов Изборен кодекс”, обясни Румен Петков на базата на „политическия и държавническия си опит”.

Поздрав за Орешарски

Според бившия вътрешен министър и депутат от БСП премиерът Пламен Орешарски трябва да бъде поздравен „основно за две неща” – че няма да се оправдава за резултатите от политиката си с наследството и че съгласието, съединението е над всичко.

Петков не изрази категорична позиция по заявката на министър-председателя за уволнение на държавни служители, които участват в антиправителствените демонстрации, но заяви, че според него „един държавен служител, неприемащ работата на това правителство, сам трябва да е инициатор на напускането си”.

Христо Бисеров

Според Румен Петков случаят „Христо Бисеров” трябва да бъде преди всичко повод за анализ на работата на финансовото разузнаване.

По повод думите на депутата от ДПС Йордан Цонев, според когото Христо Бисеров трябва да служи за пример, Петков заяви: „Познавам Христо и съм работил с него, той е много умен и интелигентен човек, но ако има преводи на финансови средства, които не могат да бъдат обяснени, не може да бъде даван за пример.”

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите