Демонстрация на прекомерна сила и потъпкване на закона – така бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов описа пред bTV поведението на полицията на протеста на 12 ноември. „Не одобрявам действията на полицията, бях на протеста. "Мишката Миков" – така го наричаха в университета, има опит с решаване на такъв тип демонстрации от 14 януари 2009 г.”, каза Атанасов.

По думите му тогава от БСП докарали агитка от Пловдив, която да провокира напрежение. „Маса народ беше задържан без основание. Сега разиграха същия сценарий. Като четете „опорните точки”, не ви ли става ясно, че другарите нямат намерение да дават властта на никаква цена”, попита риторично Атанасов, според когото чрез полицията управляващите не декларират, а демонстрират.

Ген. Румен Миланов, който е бил на почти всички ръководни постове в правоохранителните органи, подчерта, че на протеста във вторник полицаите са били без палки и оръжия. Според него са се държали приемливо, но той също се съгласи, че именно властимащите са виновни за проявите на агресия. По думите му униформените не са длъжни да се легитимират при масови мероприятия, освен това имали номера на шлемовете.

Висшият законодателен орган грубо погазва закона

„Властта грубо нарушава закона за демонстрациите. Обособяват се зони за сигурност около институциите. Оградите не могат да бъдат на повече от 20 метра от сградите”, заяви ген. Атанасов. Той е убеден, че разпореждането металните решетки да са на по-голямо разстояние е на председателя на НС Михаил Миков. Бившият шеф на НСС разкритикува и главният прокурор – „не му е работа да обръща гръб на полицейското насилие”. „Тези схеми за охрана трябва да бъдат утвърждавани от кмета, а Йорданка Фандъкова не са я търсили”, каза още Атанасов и обобщи, че „висшият законодателен орган грубо погазва закона”.

Румен Миланов поясни, че конфликтът не е между протестиращи и полиция, а е цивилизационен - между младите, които искат промяна, и управляващите. „Политическата класа в много аспекти се държи високомерно, безцеремонно, не се грижи за хората”, поясни той.

По повод разпратените до социалистите „опорни точки” след протеста, Атанасов припомни, че този стил и метод на работа е от преди 1989 г. – „в МВР има щаб, който контролира положението и диктува на политиците в НС, което е срамно”. Според генерала завардването на всички пресечки около НС на 13 ноември също било демонстрация и целяло да всее страх у хората.

Случаят "Христо Бисеров" – прах в очите

На въпрос относно констатациите на висши прокурори, че ГДБОП била дупка и не работела, Атанасов заяви, че по времето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов дирекцията действително била инструмент за рекет.

За обвинението срещу Христо Бисеров генералът разви теория, която не веднъж е изказвал. „Бисеров твърде отдавна и за твърде много неща трябваше да бъде разследван. В случая става въпрос за класическо активно мероприятие с няколко цели”, поясни ген. Атанасов.

„Властта имитира борба с корупцията, а в действителност става дума за разчистване на сметки. Бисеров е объркал как се разпределят порциите. Другата цел е задължително да се покаже за назидание, че тези, които си позволяват това, ги чака същото. Ахмед Доган каза, че кой разпределя порциите”, припомни Атанасов.

По думите му още когато изплува разработката „Лиани” от ГЕРБ се опитали да изнудват Доган, за да си осигурят медиен комфорт от контролираните от ДПС медии. Атанасов категорично заяви, че няма никакво значение дали Христо Бисеров ще бъде наказан или не, защото целите на неговото отстраняване са изпълнени.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите