Председателят на парламента, чиято оставка бе поискана по-рано в сряда от ГЕРБ в писмо до медиите, обяви, че лидерът Бойко Борисов е печелившият от ескалацията на напрежението. „Той го желае и стимулира”, каза Михаил Миков пред БНР в коментар на събитията от последната нощ.

Прехвърляйки към изявленията на редица посланици за ситуацията в страната, обявени в последните няколко седмици, той ги покани „да бъдат достатъчно активни и днес” и да изкажат позиция, която да върне обстановката в страната в рамките на законността и на нормалното функциониране на парламента в една демократична страна.

Миков за непреброим път каза, че управляващите са готови да чуят всички граждани, но и те трябва да могат да чуят „своите политици, да уважават демокрацията, защото тя е най-доброто измислено, поне засега”.

Председателят на НС отказа да коментира дали решението депутатите да бъдат изведени от сградата на парламента с автобус снощи е било адекватно – нещо, което направи по-рано главният прокурор Сотир Цацров. Но не си спести да оцени реакцията на президента Росен Плевнелиев от вторник вечерта:

"Не може априорното непризнаване на изборите и на институционалния смисъл на парламента и всички останали институции да доведе България до нещо добро. Не можеш да се движиш воден само и единствено от политически цели, а се страхувам, че президентът се изкушава именно от това".

Михаил Миков каза още, че в редиците на управляващите няма страх от нови избори, но те няма да променят политическата конфигурация – „напротив, България ще влезе в спирала на делегитимация на институциите”.

Според него големият проблем днес е конфронтацията, зад която стоят определени икономически интереси, която придобива понякога политически, а понякога квазиполитически измерения.

„При нас политиката се превърна в аритметика, а не в отстояване на платформи и законодателни програми. Никой не коментира мерките на правителството, никой не коментира какво се случва в България във финансовата перспектива до 2020 година, никой не коментира как ще се платят задълженията на държавата към малкия и средния бизнес”, заяви Михаил Миков.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите