Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в Русе, че не е нормално политик да предложи президентска кандидатура без знанието на номинирания.

По-рано такова мнение за призива на ДСБ десните да подкрепят Росен Плевнелиев за нов мандат като независим кандидат изказа и лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Цветанов определи изказването на Радан Кънев като „шега“, която обаче не приляга на сериозен политик.

„Когато споменаваме името на президента Плевнелиев, да му честитим рождения ден, защото той днес е рожденик и предполагам, че Радан Кънев искаше просто да си направи една шега вчера, но това не е шега, когато говорим за сериозни политически теми”, посочи Цветанов.

„Когато си толкова объркан, толкова непоследователен и търсиш вече как да бъдеш отразен, не смятам, че това е начинът, по който трябва да го правиш”, допълни той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ не изключи възможността депутатите да сезират Конституционния съд за референдума, иницииран от Слави Трифонов.

„Обсъждахме с нашите партньори, които формират парламентарното мнозинство, възможността да се търси някакво политическо съгласие от всички парламентарни групи, за да може действително да се сезира Конституционният съд и да не се проведе референдум за нещо, което за всички е ясно, че в голямата си част е може би противоконституционно“, отбеляза Цветанов.