„Политическата обстановка е предизвикателство за нас, но тя също ни помага да запазим фокуса върху провеждането на реформи“. Това казва министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за CNBC, в което демонстрира произношение в стил Христо Стоичков, макар знанията му по английски език да са по-добри.

Прави впечатление, че всяко изречение в близо 4-минутното интервю започва с думата „екчуъли” (actually, всъщност).

Чобанов декларира, че правителството има ясна програма за реформи, която ще следва и резултатите от нея ще покажат заслужава ли да управлява или не. Според него, протестите са политически, а не социални.

„В момента подготвяме бюджета за следващата година и разработваме законодателни промени, които ще доведат до засилване на конкурентоспособността и ще увеличат възможностите за участие на малките и средни предприятия в обществени поръчки“, казва Чобанов.

Той повтаря и рефрена на премиера и останалите министри, че се работи и върху намаляване на административната тежест на бизнеса и гражданите.

„България все още не е готова за еврозоната. На този етап предпочитаме да изчакаме да завършат реформите и преструктурирането на институциите във валутния съюз, за да видим каква ще е окончателната форма, която ще придобие”, обяснява министърът пред CNBC.

Той уточни, че страната ни ще се присъедини към еврозоната, когато настъпи моментът. Докато той дойде, страната ще изчака да завършат реформите и преструктурирането на институциите в самия валутен съюз, а междувременно ще използва времето, за да проведе собствените си реформи, да възстанови икономическия ръст и да подобри конкурентоспособността си.

Пред телевизията Чобанов упреква предишните управляващи за непоследователност по темата - първо казали "ще се присъединим веднага", а после останали в изчаквателна позиция.

Цялото интервю можете да видите тук!