“С извършената по “тъмно” смяна на председателя на Държавна агенция "Архиви" БСП за пореден път доказа, че не е се е откъснала от репресивното си комунистическо минало, а напротив - добре се ползва от методите му и сега”. Това заяви лидерът на БЗНС Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на партията.

Като доказателство за думите си той посочи факта, че Мартин Иванов е научил за освобождаването си от медиите. “Г-н Иванов страшно “прегреши” като си позволи направи общодостъпни част от протоколите и решенията на Политбюро на ЦК на БКП в интернет. Да не говорим, че се осмели да публикува полицейското досие на Тодор Живков отпреди 1944 г. и да предложи да бъде създаден Музей на комунизма. От БСП бързат да се освободят от този неудобен директор на “Архивите”, за да са сигурни, че миналото няма да излезе на яве, че няма да има лустрация, че ще продължат да дърпат конците в държавата”, заяви Ненчев.

Според него именно, за да потули репресиите на комунистическия режим правителството поставя начело на агенция "Архиви" “доверен кадър” като Иван Комитски. Лидерът на БЗНС припомни, че Комитски има зад себе си кариера в трети отдел на ДС. От 2006 г. оглавява дирекция "Информация и архив" във вътрешното министерство, а после в ДАНС. “Как от БСП да не му вярват, че ще замете всичко неудобно”, запита Ненчев.

„От БЗНС обаче няма да позволим този пъклен план да се осъществи”, добави той. „БЗНС, като активен член на Реформаторския блок, ще потърси съдействие за възстановяване на справедливостта както от европейската демократична общественост, така и от Европейския парламент”, заяви още Николай Ненчев.