България е на крачка от референдум. С тези думи депутати от БСП, начело с лидера Сергей Станишев, внесоха в парламента папките с подписите за обществено допитване по съдбата на АЕЦ „Белене”. Социалистите увериха, че предоставят предостатъчно предостатъчно подписи за свикване на референдум, така че управляващите няма как „да манипулират, да лъжат”.

„Искаме да бъде чут гласът на хората. За първи път от 23 години българска демокрация има пряко допитване да има референдум. Това засяга живота на хората – цената на тока, който ще плаща всеки един, развитието на ядрената енергетика, независимостта на България като енергийна силна държава, бъдещето на икономическото развитие на страната. Искаме действията на управляващите да се съобразят с волята на народа”, заяви Станишев в Народното събрание и посочи, че от левицата са направили проучване за техническите параметри около провеждането на общественото допитване.

Проверката показала, че до няколко седмици могат да се проверят подписите в парламента, да се вземе решение и президентът да насрочи референдума със съответния указ. „В рамките на три месеца до Нова година би трябвало целият процес да е приключил”, смята Сергей Станишев.

Дали са достатъчно информирани хората?

В коментар на инициативата на социалистите по „Белене”, икономическият министър Делян Добрев заяви, че е важно е хората да вземат информирано решение, за да участват в евентуален референдум. По думите на министъра въпросът, който бил зададен при събиране на подписката – „Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене?”, не е коректно зададен и не дава достатъчно информация на гражданите за такова значимо решение.

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Хората трябва да знаят, че този проект не знаем все още колко струва. При най-добрите хипотези той струва 10,35 млрд. евро. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране”, каза Добрев и приветства принципа на референдума като практика в една демократична държава.

В случая обаче БСП го организирала с политическа цел. „Ако те искаха да строят АЕЦ „Белене”, щяха да го направят. 2006 г. е проведен конкурсът, през ноември е сключено споразумение. През октомври те трябва да сключат в едномесечен срок договор, но не могат да го сключат, защото няма цена”, допълни министърът и посочи, че тези нарушения са констатирани и така до средата на 2009 г. не е имало договор.

„Ако всички 800 000 души подкрепят АЕЦ „Белене”, дали те са съгласни всички да дадат по 25 000 - 30 000 лева? Общо взето такава трябва да е сумата от всеки подписал се, за да се строи АЕЦ „Белене”, каза още Делян Добрев.

По думите му дори да се построи централата с тези пари, това не означава, че електроенергията ще е безплатна. „Те просто ще са акционери в тази централа и токът  пак ще си го купуват”.

Отново скандал в парламента

След закритото заседание по въпроса за националната сигурност и атентата в Бургас, темата за референдума на социалистите по "Белене" за втори път разгорещи депутатските страсти.

Представителят на ГЕРБ Доброслав Димитров попита от трибуната защо Тройната коалиция не е довела до край проекта за втора ядрена централа, щом той е толкова изгоден.

„Искате да не се вдигат пенсиите в следващите 20 години, за да има „Белене”, искате ли да се вдигнат данъците в следващите 10 години, за да се финансира проектът. Вие подвеждате българските граждани, но те са умни и затова вие сте 40 души в ъгълчето на парламента", обърна се Димитров към опозицията, а в този момент отляво се чуха разгневени гласове, които прекъснаха изявлението му.

Председателстващият заседанието пък Анастас Анастасов се скара на депутатите от левицата и настоя да проявят уважение към колегата си от ГЕРБ, който на свой ред продължи с контрадекларацията за общественото допитване. "Това, което се опитвате да направите с референдума, е национална безотговорност, която ще ни коства следващите 20-30 години", заключи Димитров.

Мая Манолова от БСП възрази срещу начина на водене на заседанието от Анастасов, който, според нея, не обръщал внимание на обидите, които се сипели над левицата. По думите й Доброслав Димитров обидил и всички хора, които са се подписали в подписката на социалистите. „Оставете хората да решат, не ги подценявайте", призова Манолова.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови