Зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Спас Панчев разчете опит за „скрояване на капан” в присъствието на депутати от ГЕРБ на петъчните протести в София и страната срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

„Може и капан да са ни скроили, защото след избора на Пеевски ГЕРБ казаха, че знаят, че такъв избор се готви. Смятам, че е имало подготовка за това да изкарат хора на улицата, които да протестират, още повече, че и в София на митинга имаше хора от ГЕРБ, а и в страната е имало депутати на ГЕРБ,” заяви Панчев пред БНР.

Той разкритикува депутатите от опозицията, които напуснаха залата в петък след обявяването на кандидатурата за поста на народния представител от ДПС. „Веднага бяхме упрекнати, че не е имало дебат, а реално ГЕРБ и техните депутати напуснаха залата, а имаха възможност да дебатират всичко около предложението и кандидата. Те не го направиха. След това казаха, че ние сме виновни, че не сме предизвикали дебат в залата, а имаше само две изказвания – от Коалиция за България и ДПС, и минахме към гласуване. Ако някой тогава имаше нещо против, беше нормално да го каже,” разказа Панчев, който изрази съжаление от липсата на дебат в пленарна зала.

Той изтъкна, че ситуацията е била оползотворена от опонентите на БСП, „за да накарат народа така масово да излезе на улицата, да организират и да платят за това, за да се тръгне към деструкция на нашата държава като цяло”, по неговите думи.

Достойнствата на кандидатурата

Зам.-председателят на левицата в парламента изтъкна, че представената кандидатура била на „човек, който е изпълнен с амбицията да свърши работа в ДАНС”.

Бързината на приемане на промените в Закона за ДАНС, които отговарят на професионалните характеристика на кандидата за председател, Панчев обясни със спешността „някой да се захване с тези важни въпроси”.

„Държавата е част от престъпността все още. Всеки има право да каже кой какво олицетворява. Делян Пеевски в годините досега беше част от една партия, от една държава. Той е част от партия, която е получила подкрепа на българските избиратели, той е млад човек, казал е, че е готов да заеме този пост,” категоричен бе Панчев, въпреки вчерашната заявка на Пеевски, че е готов да се откаже от поста, и заявеното намерение на премиера Орешарски да предложи нова кандидатура.

В миналото му наистина имаше уволнения, но съдът не доказа нищо и той беше възстановен. Едно е какво се говори, друго е какви са реалностите,” коментира още депутатът от левицата.

„Хората не приеха избора му, човекът си направи отвод и вероятно ще има предложение за друг човек. На третия ден от избирането на правителството, излязоха стачкуващи против кабинета. В никоя нормална държава това не се случва, ако не се организира. Така се подкопават устоите на държавата,” обясни Панчев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите