Двата законопроекта за изменения и допълнения на Закона за енергетиката - от ГЕРБ и от Реформаторския блок, бяха приети на първо четене в парламента, предаде БТА.

Поправките на ГЕРБ бяха приети със 107 гласа "за", 33 "против" и 10 "въздържал се, а тези на Реформаторския блок - със 131 гласа "за", 10 "против" и 9 "въздържал се". Против законопроекта на ГЕРБ, който бе договорен в Министерски съвет след среща между кабинета, работодатели и синдикати, гласуваха депутатите на БСП, "Атака" и част от представителите на Реформаторския блок, сред които и съпредседателят на групата Радан Кънев.

Той заяви, че биха могли да се направят корекции между първо и второ четене, като например това да се обезпечи възможността излишъкът от зелена енергия да може да се продава на свободния пазар.

С ретроактивно действие обаче в промените се сменя цялостния инвестиционен модел, каза Кънев и добави, че ефектът върху инвестиционния климат ще е съсипващ. Всички тези проекти са изградени с кредити от български банки при гарантирана доходност, напълно неясно е какво се случва с печалбите на дружествата, които ще им бъдат отнети, добави той.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев каза, че още днес трябва да се събере на извънредно заседание комисията по енергетика и да обедини двата законопроекта преди разглеждане на второ четене. По време на двучасовите дебати по промените бяха изразени редица критики от почти всички политически сили.

Добрев заяви, че не вижда нищо, което да не може да се коригира между първо и второ четене и отбеляза, че от удължаване с един месец на срока за определяне на цените на електроенергията не би имало смисъл, ако парламентът не предприеме нищо, за да промени параметрите.

Според Магдалена Ташева от Атака няма нужда от промени в многократно "кърпения" Закон за енергетиката, а е необходим изцяло нов закон. Кирил Цочев, АБВ, заяви, че не бива да се приемат текстове с ретроактивно действие. Той запита дали има икономическа оценка на предлаганите промени. Ще подкрепим на първо четене законопроекта, макар че имаме резерви, каза той.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт каза, че партията му ще подкрепи законопроектите, но препоръчва от облагане с пет процентна вноска да бъдат освободени предприятия, които продават енергия на цена под тази на обществения доставчик.

Ще гласуваме против текстовете, защото ще се събира държавна такса, която ще се насочва към изкупуване на енергията от частни централи, каза председателят на БСП Михаил Миков.

По думите му ще продължи да се формира огромна печалба във ВЕИ централите, а ще се удържа такса от държавните предприятия, което няма да доведе до желания резултат.

Валентин Николов от ГЕРБ заяви, че с предлаганите сега мерки се опитва да бъде запълнен тарифния дефицит в НЕК, отворен при предишен състав на регулатора по време, когато БСП е участвало в управлението.

Приемайки тези промени даваме възможност на регулатора да приеме нови цени на тока, каза Рамадан Аталай от ДПС. По думите му промените са необходими, за да бъде стабилизирана енергийната система.

Не съм съгласен обаче, че накарахте КЕВР да отложи решението си, този законопроект можеше да се приеме още през март, отбеляза той и добави, че според него вноските във фонда трябва да се определят диференцирано за различните производители.