Поисканото от „червените” партийни членове обединение на БСП с АБВ и други леви и националистически формации за президентските избори все още изглеждане далечно. Това стана ясно от участието на Антон Кутев и Румен Петков в „Тази събота”.

Припомняме, 52% от актива на БСП иска коалиция с АБВ, 49% - с „Движение 21” на Татяна Дончева, а около една трета желае съвместни действия за вота с националистическите ВМРО, НФСБ и „Атака”. Кутев коментира, че според него се очаква не лява, а „кандидатура на здравите сили”: „Може би трябва в бъдещата кандидатура да не се набляга толкова на левия й характер”.

Според него е безспорно, че над половината от партийните членове искат обединение, но въпросът е как да бъдат убедени останалите, че трябва да застанат зад общ кандидат след като ръководствата са се разбрали: „Хората, които гласуват отдолу, не са пионки, не може да им кажеш „Ти ще гласуваш за тоя”, ти трябва да ги убедиш”.

Кутев изрази мнение, че единственият подводен камък са личностите. „Всеки трябва да си плати сметките, няма как БСП да плаща чужди сметки. Не може АБв до вчера да е участвало в управлението (...) и днес да кажат „Ние не сме от тука, ние ще се борим срещу Борисов. Да се разберем кой е пил, кой е ял”.

Румен Петков го апостофира, като посочи, че за БСП големият проблем остава АБВ, а не ГЕРБ – при положение, че Росен Плевнелиев бил най-големият провал на партията на Бойко Борисов за 10-годишното й съществуване. „Всички предпоставки за спечелване на президентските избори бяха налице, губим време, замеряме се с оценки и квалификации”, отбеляза той.

Според него в БСП има аксиома „здравите сили да вземат връх на здравия разум”.

Бившият вътрешен министър разкритикува позицията на новото „червено” ръководство, което при обявяването на резултатите от референдума побърза да обяви, че Георги Първанов и Ивайло Калфин не могат да са общи кандидати. По думите му вместо априори да се казва „не” на потенциално печеливши кандидати, трябва в хода на разговорите да се стигне до този отговор.

Кутев на свой ред коментира, че ако БСП като по-голяма партия прояви високомерие, това не е фатално, докато за АБВ подобно поведение би било самоубийствено. „Подходът с условията, с размахания пръст... рано или късно се срещаш със стената и обикновено срещата е болезнена”, отговори му Петков.

По думите му на този етап отношенията БСП-АБВ се изразяват в „получена покана за среща и коментари, които продължават да са встрани от ГЕРБ”.

„Брутален слугинаж” за „Белене”

„Румен Финягата” – за този си прякор от младежките години се сети Петков, когато беше помолен да обясни защо България ще плати най-малко 800 млн. евро след арбитража за „Белене”. По думите му освен присъдените 550 млн. има 90 млн. платени до момента, 70 млн. за адвокати, 70 млн. непризнати претенции на НЕК, 167 000 евро лихва на ден и неясно колко за отговорно пазене на оборудването през последните години – общо може би доста повече даже от неговите прогнози.

По думите му енергийният министър Теменужка Петкова е за смяна, защото е показала, че не се съобразява със Закона за достъп до публична информация и не е отговорила навреме как е определена кантората за арбитража, как БЕХ е взел кредит и дали са водени преговори за ремонт на ПАВЕЦ „Чаира” и „Марица-Изток”.

Петков цитира наскоро публикувана от „Уикилийкс” кореспонденция на Хилари Клинтън, която, по думите му, разкривала, че спирането на Втора атомна е била основната цел на нейното посещение у нас като държавен секретар: „Такъв брутален слугинаж, какъвто е направил кабинетът на г-н Борисов, не е имало и по съветско време”.