Общо 74 депутати от БСП и ДПС, както и независими народни представители, внесоха вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Причината - провалът на кабинета в областта на правосъдието и вътрешните работи, посочен от опозицията след последния доклад на ЕК.

Левицата започна консултации с всички парламентарни групи от опозицията за внасяне на вот на недоверие към правителството във вторник – непосредствено, след като черновата на документа от Брюксел стана достояние на медиите и институциите.

В съобщението с официалните мотиви, довели Коалицията за България и ДПС до решението да поискат сваляне на кабинета, се посочва, че моделът на управление на ГЕРБ е изчерпан.

„ГЕРБ се провали в почти всички сфери на държавното управление. Най-уродливата проява на тази политика е системният натиск върху съдебната власт с цел тя да бъде подчинена на изпълнителната. Явно ГЕРБ не притежава капацитет за решаването на проблемите в сектора „Правосъдие и вътрешни работи”, пише в прессъобщение на социалистите, според които по времето на следващия доклад на Брюксел в края на 2013 г. страната ще се управлява от друго парламентарно мнозинство и друго правителство.

Това се явява втори вот на недоверие към кабинета „Борисов” в тази област.

В сряда официално бе представен докладът на ЕК, който отново критикува България за недостатъчно добрите резултати по отношение на борбата с организираната престъпност, корупцията и „зависимостта на съдебната власт”.