На заседанието си днес правителството е обсъдило темата за съдебната реформа, става ясно от разпространената от Министерски съвет стенограма. Въпреки че през голяма част от времето премиерът се въздържа от коментари за съдебната система, „за да не обиди някого”, след изказване на финансовия министър по казуса „КТБ”, Бойко Борисов взема думата, за да изрази възмущението си.

„Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси. А вие ще казвате, че тя е независима и правителството си е свършило ангажимента да я финансира. А именно затова се прави тази съдебна реформа”, казва Борисов.

Думите му са провокирани от острото изказване на Владислав Горанов за решението на Върховния административен съд да отложи вземането на решението за отнемането на лиценза за КТБ за началото на февруари.

„И то не да отложиш за утре, за други ден, за след седмица, за Коледа, така както ние в парламента, за да има стабилност в държавата ще гласуваме бюджета до среднощ и в събота, и в неделя, решава Върховният административен съд, че ще отложи решаването на съдбата на КТБ до 9 февруари. 45 работни дни”, казва финансовият министър.

По думите му през това време „из София обикалят едни хора и правят едни сделки, с които накрая за държавата няма да остане нищо от масата на несъстоятелността”.

„Не е ли редно тази власт да работи по-интензивно и да се съобрази с обществения интерес и да насрочи това дело не за 9 февруари, ако може да е за 22 декември, примерно, една седмица след 15 декември”, пита Горанов.

На това премиерът отвръща, че всички останали са си свършили перфектно работата - и банките, и Министерството на финансите и МВР. „Свършихме си работата така, както пише в художествената литература”, подчертава още той, изразявайки очакването, че и съдебната система трябва да го направи и именно заради такива случаи е нужна реформа.

„Все едно имаме две паралелни държави”, възкликва Борисов, казвайки, че затова „с такова желание хората очакват и с такава подкрепа се ползва нашият правосъден министър в случая от всички нас за тази реформа, защото това е точно така”.

„Има ли по-важно, при положение, че държавата в момента милиарди изстрелва, за да спаси съдби на хора, за да си получат минималните или депозитите, които са си на правили? Няма. Чак февруари! През това време какво се случва вътре в банката”, пита премиерът и успокоява финансовия си министър, че е разговарял с главния прокурор и го е помолил да вземе някакви мерки.

Връщайки се отново в предпазливата реторика за съдебната система, Борисов добавя за съдиите, че „в края на краищата, това също са българи”. И се обръща към правосъдния министър „най-колегиално” да ги попита на Висш съдебен съвет. „Най-приятелски! Как да го кажа, за да не обидя някого, да не се почувства засегнат…”, заключва той.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”