Македония ни е много скъпа и важна. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов за ситуацията в град Куманово.

„Бог да ги прости убитите полицаи. Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и проблемите в Македония се стигна до тези жертви. България е свикнала – от едната страна е Украйна, Крим, от другата Косово, Сърбия, разпаднала се Югославия”, обясни Борисов.

„Македония ни е много скъпа и важна. Службите ежечасно докладват за ситуацията. Сега е по-спокойно. Изразихме позицията през Министерството на външните работи. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Дал съм пример какво се прави, ако има недоверие поради една или друга причина, или вмешателство в едно правителство, след това народът сам си връща доверието”, каза още министър-председателят.

Днес МВнР излезе с позиция, според която България изразява загриженост по повод събитията в град Куманово, Република Македония. „Изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените. Надяваме се сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите”, пишат от МВнР.

„Призоваваме всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона. Считаме, че статутът на Република Македония на страна – кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона”, заключва съобщението. 

Вицепремиерът Меглена Кунева пък настоя ако напрежението в Куманово ескалира, да се свика един от форматите за сигурност - Консултативния съвет за национална сигурност при президента или Съвета за национална сигурност към министър-председателя.

„С изключителна тревога коментирам случващото се, защото е на 60 км от българската граница, заради самата Македония и нейната близост. Тревога и защото в нашия регион има натрупване на конфликти, а това не може да не се отрази”, обясни тя.

По-късно през деня и държавният глава Росен Плевнелиев, който е на посещение в Монголия коментира ситуацията в Македония, която определи като „тревожа”, и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово.

„Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията“, заяви президентът.

„Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, каза Плевнелиев.

Той призова още всички участници в политическия процес в Република Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията.

„Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите, да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, каза президентът.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово