Скандалът с бюлетините в печатницата в Костинброд е коствал на ГЕРБ 5-6% от гласовете, констатира лидерът на партията Бойко Борисов в коментар пред вестник „Труд”.

В първата си медийна изява от изборния ден насам, когато партията му безпрецедентно отказа да даде пресконференция след вота, той иска „някой от прокуратурата” да поеме отговорността за удара по репутацията на партията му. „Като стане ясно, че те не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори,” заявява Борисов.

„Защо Роман Василев от градската прокуратура пое този случай? Той е от компетенцията на районната прокуратура,” пита още Борисов.

Както държавното обвинение вече обяви, разследването се води за длъжностно престъпление и трябва да се възложи на градската прокуратура, особено в случаите, когато са замесени служители на Министерския съвет.

„Важно е дали имаме един мандат повече или по-малко,” обяснява още Борисов. По-рано през деня политолози изчислиха, че коалиционно управление в новия парламент ще е практически невъзможно, защото евентуални обединения между ГЕРБ и „Атака”, БСП и ДПС разделят депутатските места на равен брой от по 120, което отписва възможността за двупартийна коалиция с мнозинство.

„Аз за първи път виждам някой да е втори и да говори, че е победител,” коментира лидерът на ГЕРБ поведението на Сергей Станишев и БСП в изборната нощ.

Борисов настоява за анализ на изборните резултати – на гласуването по места и и по възраст на електората. „Неслучайно младите гласуват за нас,” подчертава той.
Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че не води преговори с никоя от другите партии. „Не гледам телевизия и не чета, дори се карам, като е включен канал с новини,” признава Борисов.

Той е категоричен, че ще влезе в парламента, дори да не бъде избран за премиер, с аргумента: „Нали там се коват законите!” Борисов увери, че ако не получи доверие да състави правителство, остава народен представител, за какъвто бе избран от София и Пловдив-град.

Бойко Борисов имаше и друга възможност да стане депутат, от която обаче не се възползва. През 2005 г., когато беше главен секретар на МВР, той участва в партийните листи на НДСВ като водач в Пловдив-област и в Благоевград, но отказа да влезе в парламента, като отстъпи мястото на личния си лекар – вече скандално известния Лъчезар Иванов.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"