Още в момента на изказването на Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание по време на тържеството заседание при откриването на новия парламент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил възмутени обаждания от евроатлантическите партньори на страната и въпроси "това ли са новите ви партньори".

Самият Борисов призна този факт в кулоарите на Народното събрание в сряда след среща с председателя на ЕНП Жозеф Дол.

„Нищо против Патриотичния фронт, Валери Симеонов е един достоен мъж – излезе и си каза неговата програма, за съжаление тези неща, които прочете не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация и ще ни вкарат в тежък конфликт”, заяви Борисов.

Преди това Дол се срещна последователно с Цецка Цачева, Бойко Борисов и представители на Реформаторския блок, Михаил Миков и Лютви Местан, след което обяви пред медиите, че е оптимист за съставянето на ново правителство, от което България има нужда в най-кратки срокове.

„Не съм тук, за да казвам кой ще бъде министър. Това не е работа на председателя на ЕНП”, каза Дол, но същевременно отправи сериозни критики към евентуалното участие на Патриотичния фронт в управлението. Дол обяви, че няма как да подкрепи изказвания подобни на тези, които е чул от трибуната на Народното събрание. В ЕНП са получени и редица писма от неправителствени организации, като според Дол те са били „прави” в своите притеснения от изказването на Валери Симеонов.

В същото време, на въпрос как гледа на евентуалната подкрепа от страна на ДПС за новото правителство на страната, тъй като ГЕРБ са подкрепили активно протести срещу депутат от тази партия, Дол бе далеч по-скромен на думи и единствено коментира, че няма намерение да бъде премиер на България и не би искал да посочва докъде да се разпростира евентуална коалиция.

На свой ред Бойко Борисов обяви, че изказването на Валери Симеонов и най-вече идеите му за разполагане на ракети по границата с Турция и въвеждането на изпит по български език за първокласниците, са скандализирали евроатлантическите партньори на страната.

Той коментира искането на Реформаторския блок за тройна коалиция, която да включва и Патриотичния фронт, като припомни изказването на Симеонов и попита как Реформаторският блок ще отговаря пред ЕНП за тези думи на желания от тях партньор.

Още след първата среща между екипите на ГЕРБ и ПФ партията на Борисов получи въпроси, свързани със спорни аспекти от програмата на Патриотичния фронт. Тогава екипът на ГЕРБ обаче бе категоричен, че по време на срещата са обсъждани и е постигнато съгласие единствено по програмата на ГЕРБ, а не по тази на ПФ.

Борисов каза още, че единственият вариант е Патриотичният фронт да подкрепя определени политики, които ще бъдат резултат от съвместно управление на ГЕРБ и Реформаторския блок и подписаната от тези две партии програма.

Лидерът на ГЕРБ коментира и обвиненията, че ако състави коалиция на малцинството, на практика ще бъде зависим от ДПС, като обвини журналистите, че това са „опорни точки”.

Ако ДПС ме подкрепят за пенсионна реформа, каквато изискват от Брюксел или например за запазването на плоския данък пак ли ще ме заподозрете в съглашателство с тях, попита ядосано Борисов медиите и обясни, че има точки, по които програмите на ДПС и ГЕРБ напълно съвпадат и той няма нищо против на подкрепа от партията на Лютви Местан по тези точки.