Сдал властта преди повече от месец, Бойко Борисов все още не може да отвикне да честити и да открива нови придобивки, сгради и трасета. В качеството си на партиен лидер в събота той поздрави варненци с новия циклотронен център в болницата „Св. Марина”, за да не се забравя „следата” от управлението на ГЕРБ. Изказването му пред агенция „Фокус” идва след няколкоседмично отсъствие в медиите.

Десетина дни преди началото на предизборната кампания за предсрочния вот на 12 май Борисов припомни „спазени обещания”: „Обещахме на Варна болницата с високотехнологична апаратура и днес обещанието ни е изпълнено. Тази болница е поредното доказателство, че от ГЕРБ изпълняваме приоритетите в здравеопазването, които обявихме,” констатира бившият премиер, чийто мандат приключи предсрочно.

Бойко Борисов Снимка: архив

Самият той не присъства на откриването на комплекса, благодатение на който ракови заболявания ще бъдат диахностицирани в най-ранен стадий. Прерязването на лентата уважи бившият здравен министър Десислава Атанасова, която, по думите на Борисов, е осигурила 5-те млн. лв. за циклотрона.

„Тези изследвания, които вече ще се правят във Варненската болница, са изключително важни за диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. Досега те се внасяха всяка седмица със самолети от чужбина и струваха много повече пари на здравната ни система,” коментира Бойко Борисов.

Той не пропусна да спомене приноса на ГЕРБ за превръщането на варненската болница „Св. Марина“ в лидер в борбата с онкологичните заболявания в България. Бившият премиер отбеляза, че перз 2012 г. кабинетът на ГЕРБ е направил инвестиция за 18 млн. лв. в изграждането на онкологичен център с два линейни ускорителя във Варна.

Бойко Борисов получил информация от Десислава Атанасова и за още едно обещание, което ще бъде изпълнено след края на управлението на правителството му – строежа на циклотрон и в София. „Неговото финансиране беше осигурено отново с помощта на правителството на ГЕРБ. С построяването му ГЕРБ ще изпълни още едно от обещанията си пред пациентите и повече хора ще могат да се изследват по-бързо,” заяви Бойко Борисов.

Преди официалното начало на предизборната кампания лидерът на ГЕРБ се похвали, че концепцията на партията за борба с онкологичните заболявания, благодарение на която са осигурени инвестиции в здравеопазването, е залегнала и в новата управленска програма на партията.

„Тази концепция я реализирахме в още 12 лечебни заведения в цялата страна. До края на месец юни всички тези болници ще имат нова високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания,” увери той.

Личният ангажимент на премиера

Последният здравен министър в кабинета „Борисов” Десислава Атанасова също коментира новооткрития циклотрон пред агенция „Фокус”. „Изграждането на комплекса във Варна е един голям проект, с който бяхме ангажирани всички от моя екип и лично премиера Бойко Борисов,” изтъкна тя.

Атанасова също се похвали с онкологичният център за диагностика и лечение в болница „Св. Марина”, който вероятно ще бъде открит в началото на юни. „Той е на стойност 18 милиона и е част от средносрочната рамкова програма по ОП „Регионално развитие” с европейски средства и средства от бюджета,” допълни бившият министър.

Десислава Атанасова също не пропусна да спомене концепцията на ГЕРБ за по-добро здравеопазване, изпълнявана през последните четири години и залегнала в бъдещата им управленска програма.

„Идеята беше да се отговори на най-социално значимите и най-бързо развиващите се заболявания в България, а именно онкологичните заболявания,” каза още Атанасова.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС