Ще предложа на политическата група на ГЕРБ точка 3 от доклада на комисията да отпадне, заяви лидерът на партията Бойко Борисов по повод взетото решение от бюджетната комисия за КТБ.

Точка 3 от решението, взето с гласовете на ГЕРБ и ДПС, предвижда: „Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина”.

„Дянков нямаше да ги пусне да направят това нещо, но финансовата стабилност и виждате каква е сега – над 3% дефицит. Ще предложа нашата ПГ и ще предложа т .3 да отпадне или да проучим варианти с финансисти”, заяви обаче днес Борисов.

„До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето”, каза още той.

Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим КТБ. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Чакахме г-н Искров да даде своя доклад. Неговият доклад е категоричен, че банката е в не тежко, а на практика много тежко състояние и на практика не може да се оздрави”, посочи Борисов.

„Оттам-нататък цялото това решение на бюджетната комисия няма смисъл”, коментира той. „Те казваха, че Оманският фонд, след като чух предложението на г-н Искров, което той изчете от тяхно име да даде държавата 2.5 млрд. лева в някое дружество, е много рисковано. Към момента не виждам смисъл да се прави каквото и да било”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи, заяви и от парламентарната трибуна Бойко Борисов.

„По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже – колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, заяви той.

„Ако приемем точка 3, както е записана, са само добри намерения – да гарантираме вложителите. Всъщност ние гарантирайки вложителите, правим комфортен живота на банкерите. Всичко това е вследствие на това бездействие, виновно, месеци наред. Ако БНБ си беше на мястото, нейния надзор, това нямаше да се случи”, посочи Бойко Борисов.

„Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се към гуверньора на БНБ лидерът на ГЕРБ. От партията продължават да искат оставката на Искров, защото „така е морално”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”