Земеделското министерство бе вдигнато на крак от премиера да анализира поскъпването на празничните храни и да търси мерки и решения. На заместниците на Мирослав Найденов е поставена задачата да се срещнат с производители на свинско и агнешко месо и на яйца – стоките, чиито цени скочиха значително през последните дни.

Поръчението бе съобщено от самия министър, който обясни практиката за бърза печалба, наблюдавана традиционно преди Великден и Коледа, с принципа „ден година храни”.

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Затова премиерът разпореди – до петък моите заместници ще проведат срещи с производителите на свинско, на яйца и на агнешко. Когато се върнем в петък (бел. ред. – Бойко Борисов и министри ще бъдат на тридневно посещение в Катар), разпореди - аз, министър Дянков и министър Трайков да направим анализ на ситуацията на цените на пазара и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя”, каза Найденов.

По темата спекула в цената на агнешкото председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов заяви пред bTV, че цена над 12-12,5 лева за килограм е нереална.

Все пак министърът бе солидарен с производителите и призова те да не бъдат обвинявани „директно и априори”. „Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата”, обясни той.

Държавата реже субсидии, ако открие нарушения

Анализът трябва да е готов до петък и ако се окаже че фермерите вдигат необосновано цените, държавата ще промени политиката си на субсидии за определени сектори. „Не може да им даваме субсидии, а те за благодарност да вдигат цените”, заяви Мирослав Найденов.

Ако обаче бъде открита вина по търговската верига, с проблема ще се заемат други институции, които имат отговорността да следят процеса, обясни министърът.

Грубите сметки правят посрещането на Великден тази година с 20% по-скъпо. Рекордьор в ценовия скок са яйцата, повишили стойността си със 100%. Месец преди празника агнешкото месо се покачва с 6%. Заради цената на суровините се очаква козунакът и хлябът също да бъркат по-дълбоко в джоба на потребителите.

Нелоялните търговци

От Комисията за защита на потребителите обещаха засилен контрол по време на празниците. Дежурни екипи в цялата страна ще следят за нелоялни търговски практики и нарушаване правата на потребителите.

По това време на годината традиционно се увеличават и жалбите от страна на потребителите. Най-често пазаруващите биват подвеждани с невярна информация за стоките, които купуват, твърдят експертите от комисията. Само за изминалата година подадените оплаквания са над 16 000.

Месец остава до голямото пазаруване преди Великден. Какви са цените на храните по софийските пазари – вижте в галерията на btvnews.bg.