Агнешко месо над 12-12,5 лв. за килограм е спекула, обяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Въпреки това, покрай задаващите се празници се очаква да има скок и цените да достигнат 15 лв.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев обясни в студиото на „Тази сутрин”, че е напълно нормално да има двойна разлика между килограма за живо и трупно месо. Той уточни, че към момента едно агне в кошарата струва 6-7 лв. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лв. и така обират по-голяма част от печалбата.

Тази година традиционното за Великден и Гергьовден месо е с около 2-3 лв. по-скъпо от миналата, обявиха производителите. Те твърдят, че при тях увеличението е малко, а търговците надували цените. И от двете страни обаче не очакват месото да поскъпне още за празниците.

По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.

Кирил Вътев призна, че от Нова Зеландия идва агнешко месо с 2-3 лв. по-евтино от цени тук. Това той си обясни с целогодишното отглеждане на животни в страната.

Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно от продукта, за да задоволи вътрешните нужди. Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото. Това от своя страна е довело пък до скок на свинското и говеждото с около 17%. Вътев уточни, че вносното месо влиза в страната само със сертификат.

Той гарантира, че колбасите по Български държавен стандарт не съдържат соя в тях. Това обаче трудно може да се провери, тъй като законът позволява тя да бъде до 3%. В България няма лаборатория, която да направи анализ дали соята надвишава количествата. Кирил Вътев добави, че саламите „Стара планина” имат един основен проблем – кратък срок на годност.