Аз какво правя – аз правя първа копка, проектирам, построявам и откривам. Така описа политиката си в областта на инфраструктурните проекти премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят в продължение на час отговаря на зрителски въпроси в ефира на bTV, като беше силно разочарован, че на видеостената до него не са се показвали достатъчно кадри от строителните обекти.

Той даже намекна, че е склонил да дойде в студиото само за да направи реклама на постигнатото: "Целта ми беше да покажа на българите какво огромно строителство кипи и че могат да бъдат горди с това, което се случва".

„Такъв подем в строителството, в инфраструктурата, те (героите на социалистическия труд - б.р) са стоили 35 години, ние – в последните 7: Погледнете какви мостове, какви тунели, какви насипи, стотици кубически метра, огромни...”, заяви Борисов.

Той се разгневи на показаните зрителски снимки с пукнатини по настилката на чисто новите аутобани: „Абе, те вчера караха по коларски пътища, от двете страни на Околовръстното бяха магистрали и вторични суровини и септичните ями... Намерили там от стотиците километри...”.

Борисов посочи специално, че „едва 15% българският народ дава пари, всичко друго дават германци и французи, защото при мене и при правителствата, които ръководя, работят всички европейски фондове и работи европейската солидарност”.

Той анонсира няколко нови отсечки, които ще са готови в рамките на годината - Северната тангента в София, както и Сандански - Петрич и до Благоевград по АМ Струма.

Кметове, дронове и табелки

„Доста кметове са действали... Не искам да съм човекът, който ги обвинява в престъпление”, коментира Бойко Борисов във връзка с разследванията на bTV за кметове, живеещи в разкош.

По отношение на градоначалниците на Хасково и Пазарджик, той посочи: „С една дума – аз съм против независимите кметове, защото политическите партии с помощта на общинските съветници трябва да носят отговорност за това, което се прави”.

Лидерът на ГЕРБ призна, че в миналото е имало места, където независимият кандидат е бил по-добър, но сега партията ще има навсякъде свои кандидати.

А ако „негов” кмет се окаже в полезрението на дрона на bTV: „Ще го отстраним веднага, кметът на Ботевград няма да бъде кандидат на ГЕРБ, не бих застанал зад кметовете на Пазарджик и Хасково”. Борисов напомни за проверките, през които сам е минал и благодари на данъчните.

Във връзка със зрителски въпрос за местен лидер на ГЕРБ, който злоупотребява с подпомагането за животновъди, Борисов се ангажира: „Ако това нещо е верно, лично ще отида на това пасище да видя дали е верно (...) Ако този е от ГЕРБ, лично ще налепя табели, че той вече не е от ГЕРБ”.

Какво толкова става в Румъния?

По думите на Борисов у нас големи са очакванията за успеха на съдебната реформа и за работата на новия главен съдебен инспектор. „ВСС трябва незабавно да се развали, той е изгубил тотално своята легитимност”, подчерта той.

В същото време, Борисов коментира, че „в България трудно може да владееш някой, когато трябва да бъде избран, е готов на всичко, след това става самостоятелен”.

Министър-председателят призна, че се е срещал с действащ магистрат – съдия Румяна Ченалова, която в момента стана клиент на прокуратурата. По думите му тя се оплакала от политически натиск, но той й заявил, че ще носи отговорност за действията си.

„Тук доста политици влязоха в затвора или по-точно са осъдени (...) Трябва да ви кажа, че България вече е по-добре от Румъния”, заяви Борисов.

И допълни: „На Румъния ще им видите системата след 1-2 години, бях там, видях, нищо не се случва от гонения политически – на България й трябва спокойствие”.

КТБ: Цесии и нахалство

Борисов посочи кой, според него, е виновен за случилото се с КТБ: „Тогавашният премиер Орешарски, Чобанов. Ние за 4 години не допуснахме в най-тежката финансова криза в света да падне една банка. Кризата мина, падна четвъртата по големина банка. Виновниците са ясни – държавата се управлява от премиер и министър”.

Той подчерта, че „баровците” с преференциални условия по депозитите са ощетили държавата, като са си предоговорили условията по депозитите с квесторите в КТБ. Премиерът заяви, че ако е зависело от него, имената на ВИП вложителите са щели да станат публични.

„В последните дни разбирам, че „Петрол”, „Рубин”, „Дунарит”, „Авионамс” куп други фирми са си направили цесии и квесторите са освободили куп имущества. Само една от сделките е 90 млн. лева – това морално ли е, честно ли е?”, запита Борисов.

Той подчерта, че при нов проблем с голяма банка държавата ще трябва да даде парите от джоба си.

По думите му е необяснимо „нахалството” на гуверньора на БНБ Иван Искров да е още на поста си след видеото с Цветан Василев.

Политикономически въпроси

„Намерил съм му цаката” – така Борисов обясни намерения баланс между „хладилника” и „магистралите”. По думите му, ефективната борба със сивия сектор е довела до това да има 100 млн. за пътища и 100 млн. за пенсии.

Очакванията са в бюджета да влязат „поне милиард и 6-700”.

„Чудя се защо навремето с Дянков не сме го направили... Направихме си изводите. Маса народ си отиде от ГЕРБ, близо половината от ръководния състав; 15 шефове на областни структури”, каза Борисов.

Той заяви, че е „за” намаляване на броя на депутатите до 120, но не и при премахване на субсидиите – щяло да вкара олигарсите в политиката.

Борисов определи като "пуч" протестите от 2013 г., след които беше принуден да подаде оставка.

По думите му вътре в коалицията се работи добре, а „в смесените райони има достатъчно толерантност от ДПС”.

По думите му случилото се в Куманово е доказателство за това колко опасно е да се клати етническият модел.